ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η αποστολή στο Αφγανιστάν κόστισε 17 δις

γερμανία-η-αποστολή-στο-αφγανιστάν-κό-380946

Περισσότερο από 17 δισεκατομμύρια ευρώ κόστισε στη Γερμανία η 20ετής αποστολή της στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην διεθνή αποστολή ISAF, στην Επιχείρηση Διαρκής Ειρήνη (OEF) και στην Αποστολή Αποφασιστικής Υποστήριξης (RSM) από το 2001 έως και την 31η Αυγούστου 2021 διατέθηκαν από το ομοσπονδιακό υπουργείο ’Αμυνας περίπου 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται σε σχετική απάντηση του υπουργείου σε κοινοβουλευτική ερώτηση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δαπάνησε 2,48 δισεκατομμύρια, το υπουργείο για την Αναπτυξιακή Βοήθεια 2,46 δισεκατομμύρια και το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας 33 εκατομμύρια ευρώ κατά την ίδια περίοδο. Απόρρητα παραμένουν τα κονδύλια τα οποία διέθεσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ακριβότερη περίοδος ήταν μεταξύ των ετών 2010 και 2012, ενώ όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, δεν υπάρχει σύγκριση με το κόστος άλλης αποστολής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, συνεχίζει το ZDF, στο εσωτερικό της χώρας, τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε τρεις φορές το κόστος του προγράμματος ψηφιακής μετάβασης για τα σχολεία ή σε δυόμιση φορές το κόστος κατασκευής του αεροδρομίου του Βερολίνου.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γερμανική κυβέρνηση, η οποία διατηρούσε στο Αφγανιστάν τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη μετά από αυτή των ΗΠΑ, δέχεται δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση για την εξέλιξη της αποστολής. Ο αρμόδιος για θέματα ’Αμυνας από το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Μιούλερ τόνισε ότι «τα στοιχεία πρέπει τώρα να εξεταστούν ενδελεχώς, προκειμένου αυτή η εμπειρία να αξιοποιηθεί σε άλλες αποστολές, όπως αυτή στο Μάλι».

Ενδεικτικό της γενικότερης δυσαρέσκειας που προκαλεί το θέμα είναι και η απροθυμία σχεδόν όλων των πλευρών να συμμετάσχουν σε εκδήλωση που διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα η υπουργός ’Αμυνας ’Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ (CDU), για τον απολογισμό της αποστολής στο Αφγανιστάν.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου