ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αμυντική συμμαχία με ΕΕ-ΗΠΑ επιθυμεί ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας

νέα-αμυντική-συμμαχία-με-εε-ηπα-επιθυμ-379199

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο επιθυμεί την «άμεση» έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με θέμα μια αμυντική συμμαχία για την προστασία της χώρας του. Αυτό δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild.

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στη χώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από γενικής απόψεως έχουμε ανάγκη από μία νέα αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, για την στρατιωτική προστασία της Ουκρανίαςι. Ως πρόεδρος θα επιδιώξω μία τέτοια συμμαχία και θα αρχίσω αμέσως συνομιλίες» σημειώνει.

Ο Ποροσένκο υπενθυμίζει ότι το Κίεβο κάποτε απαρνήθηκε τα πυρηνικά όπλα και έλαβε ρωσικές εγγυήσεις ασφαλείας. «Τώρα όμως διαπιστώνουμε ότι οι εγγυήσεις αυτές δεν έχουν καμία αξία. Για το λόγο αυτόν μάς χρειάζεται μία νέα συμμαχία» συνεχίζει.

Αναφερόμενος στις προοπτικές αποκατάστασης της ηρεμίας στην Ουκρανία, εμφανίζεται αισιόδοξος: «Πιστεύω ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην ειρήνη μέσα σε λίγους μήνες, εάν η Μόσχα είναι έτοιμη» λέει.

Η Ρωσία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι έτοιμη για διάλογο με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ο ίδιος επιδιώκει να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου