ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ κατά Πεκίνου για τη δράση κινέζων πρακτόρων σε αμερικανικό έδαφος

ηπα-κατά-πεκίνου-για-τη-δράση-κινέζων-π-377684

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ενόχλησή της στο Πεκίνο για την δραστηριότητα κινέζων πρακτόρων σε αμερικανικό έδαφος, που «πιέζουν» Κινέζους που έχουν βρεθεί στις ΗΠΑ και οι περισσότεροι καταζητούνται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι New York Times (ΝΥΤ), η αμερικανική κυβέρνηση διαμήνυσε τη δυσφορία της στην Κίνα και την κάλεσε να παύσει τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Το Πεκίνο έχει επενδύσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, πρόβλημα που χρονίζει στην μεγαλύτερη ασιατική οικονομία. Ως μέρος αυτής της εκστρατείας, οι ΝΥΤ υποστηρίζουν πως το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας έχει ξεκινήσει επιχείρηση εντοπισμού Κινέζων που βρίσκονται στις ΗΠΑ και θεωρούνται ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και την ανάπτυξη πρακτόρων ώστε να τους «πιέσουν» να επιστρέψουν.

Η δουλειά των πρακτόρων αυτών, που διαφέρει από την «κανονική» κατασκοπεία, εμπλέκει διάφορες μεθόδου εκβιασμού και απειλών, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η επιχείρηση εντοπισμού και πίεσης έχει τον τίτλο «Κυνήγι της Αλεπούς».

Οι πηγές που επικαλούνται οι ΝΥΤ δεν κατονόμασαν τέτοιους καταζητούμενους, ούτε και έδωσαν αριθμούς. Θεωρείται ωστόσο σχεδόν δεδομένο ότι μεταξύ τους βρίσκονται πρόσωπα που θεωρούνται πρόσωπα που έχουν περάσει από ευαίσθητες θέσεις και θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνα για το Πεκίνο αν μετατραπούν σε «αποστάτες».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου