ΔΙΕΘΝΗ

Σε διαδηλώσεις καλεί το «κίνημα της Ταξίμ» έναν χρόνο μετά

σε-διαδηλώσεις-καλεί-το-κίνημα-της-τα-376583

Να βγουν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και στους δρόμους των υπόλοιπων μεγάλων πόλεων της Τουρκίας καλεί το «Κίνημα Ταξίμ» στις 31 Μαΐου, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που οι αρχικά περιορισμένες αντιδράσεις για το πάρκο Γκεζί πήραν διαστάσεις εξέγερσης.

Εκτός από τους διαδηλωτές, ούτε οι αρχές δεν έχουν αφήσει πίσω τους τα επεισόδια: Μόλις την Τρίτη, δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη 47 υπόπτων για τις περυσινές ταραχές.

H δικαστική εντολή εκδόθηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για την υπόθεση, στην οποία ως ύποπτοι θεωρούνται 255 άτομα.

Η αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν στις διαδηλώσεις, οι οποίες πήραν διαστάσεις εξέγερσης, είχε εκθέσει τον Ερντογάν στο εξωτερικό και είχε ξεθάψει το «τσεκούρι του πολέμου» στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ο τούρκος πρωθυπουργός βγήκε όρθιος, με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα να αποδεικνύουν την απήχηση που διατηρεί το ΑΚΡ εν όψει και της ανάδειξης του νέου προέδρου.

Τμήμα της τουρκικής κοινωνίας όμως παραμένει εχθρικό απέναντί του, και η ένταση αναζωπυρώνεται με κάθε ευκαιρία -οι οποίες δυστυχώς δεν λείπουν.

Ο θάνατος προ μηνών του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν είχε πυροδοτήσει νέο κύμα διαδηλώσεων και επεισοδίων, ενώ η οργή για την πρόσφατη πολύνεκρη τραγωδία στη Σόμα έβαλε ξανά στο στόχαστρό της τον πρωθυπουργό.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου