ΔΙΕΘΝΗ

Εως και ισόβια για τους δολοφόνους της δημοσιογράφου Α. Πολιτκόφσκαγια

εως-και-ισόβια-για-τους-δολοφόνους-της-375521

Βαριές ποινές κάθειρξης που ξεκινούν από τα 15 χρόνια και φθάνουν έως την ισόβια κάθειρξη ζήτησε η εισαγγελία για τους 5 άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για την δολοφονία το 2006, της Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια που ασκούσε μέσα από τα ρεπορτάζ της κριτική στο Κρεμλίνο για την πολιτική του στην Τσετσενία.

Ο εισαγγελέας Μπόρις Λοκτιόνοφ ζήτησε την επιβολή της ισόβιας κάθειρξης για τον Ρουστάμ Μαχμούντοφ, που κρίθηκε ένοχος την 21η Μαΐου για το ότι πυροβόλησε και σκότωσε τη δημοσιογράφο στην είσοδο της πολυκατοικίας της.

Επίσης ζήτησε 22 χρόνια κάθειρξης εναντίον του Λομ-Άλι Γκαϊτουκάγεφ, του θείου του δράστη, και εναντίον ενός αστυνομικού από τη Μόσχα, του Σεργκέι Χατζικουρμπάνοφ, που κρίθηκαν ένοχοι για το ότι συμμετείχαν στην προετοιμασία του φόνου.

Η εισαγγελία ζήτησε επιπλέον την επιβολή ποινής κάθειρξης 15 και 19 ετών για τους δύο αδελφούς του δράστη, τους Τζαμπραΐλ και Ιμπραγκίμ Μαχμούντοφ, που κατηγορούνταν ότι παρακολουθούσαν τη δημοσιογράφο και ειδοποίησαν τον αδελφό τους για την άφιξή της.

Οι δικηγόροι των παιδιών του θύματος ζήτησαν από το δικαστήριο να αντιμετωπίσει με επιείκεια τους Τζαμπραΐλ και Ιμπραγκίμ Μαχμούντοφ, αφού υποστήριξαν ότι έπαιξαν έναν πολύ μικρό ρόλο στην δολοφονία, ενώ ζήτησαν από πλευρά τους την επιβολή ποινής κάθειρξης 8 έως 8,5 ετών.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του την 9η Ιουνίου.

Η ανακριτική έρευνα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι 5 φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας, που διαπράχθηκε το 2006, δεν έχει εντοπίσει τον ενδεχόμενο ηθικό αυτουργό ή τους ενδεχόμενους ηθικούς αυτουργούς.

Η Άννα Πολιτκόφσκαγια ήταν 48 ετών όταν δολοφονήθηκε ενώ επέστρεφε στο σπίτι της από ψώνια. Ήταν ευρέως γνωστή για τα αποκαλυπτικά της ρεπορτάζ με αντικείμενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, την επαρχία του Βορείου Καυκάσου.

Η δολοφονία της δημοσιογράφου η οποία εργαζόταν για την ανεξάρτητη εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα και δε δίσταζε να επικρίνει την πολιτική του Κρεμλίνου στην Τσετσενία, είχε προκαλέσει συγκίνηση σε ολόκληρο τον κόσμο και τον αποτροπιασμό των ξένων μέσων ενημέρωσης και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ των 5 κατηγορουμένων, κάποιοι δικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό μετά από έφεση που υποβλήθηκε μετά την αθώωσή τους από πρωτοβάθμιο δικαστήριο το 2009.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου