ΔΙΕΘΝΗ

Το 69% των Γερμανών δεν θέλει την Τουρκία στην ΕΕ

το-69-των-γερμανών-δεν-θέλει-την-τουρκία-375461

Μια αυξανόμενη πλειοψηφία των Γερμανών αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε μερικές ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφώνησε αμφιλεγόμενη ομιλία στην Κολωνία.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Stern έδειξε πως 69% των Γερμανών δεν θέλει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με έρευνα του 2005, όταν το 52% τάσσονταν εναντίον της ένταξης. Το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μειώθηκε σε 26% από 43% το 2005, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ αντιτίθεται στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ. Η Γερμανία αντιμετώπιζε ανέκαθεν με επιφύλαξη το να επιτρέψει σε μια σε μεγάλο βαθμό μουσουλμανική χώρα 76 εκατ. ανθρώπων να ενταχθεί στην ΕΕ, φοβούμενη πως οι πολιτισμικές διαφορές και το μέγεθός της θα καθιστούσαν υπερβολικά δύσκολη την ολοκλήρωσή της.

Το Σάββατο, ο Ερντογάν εκφώνησε στη Κολωνία μια ομιλία ενώπιον 16.000 υποστηρικτών του, καλώντας τους να ενσωματωθούν, αλλά να μην αφομοιωθούν.

Περίπου 45.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για την εμφάνιση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Περίπου 3 εκατ. άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ζουν στη Γερμανία. Περίπου οι μισοί (1,4 εκατ.) είναι Τούρκοι πολίτες και έχουν δικαίωμα ψήφου, ένας αριθμός αντίστοιχος εκείνου των ψηφοφόρων της πέμπτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, των Αδάνων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου