ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο ύποπτων συναλλαγών επί Σαρκοζί ρίχνει σε κρίση το γαλλικό UMP

σκάνδαλο-ύποπτων-συναλλαγών-επί-σαρκ-374101

Βαρύνει το κλίμα για το κόμμα της γαλλικής κεντροδεξιάς UMP εξαιτίας σκανδάλου χρηματοδότησης, με φόντο την ήδη αδύναμη θέση της νέας ηγεσίας του: Αστυνομική έρευνα πραγματοποιήθηκε, όπως μεταδίδει το Reuters, στα κεντρικά του γραφεία για υπόθεση πλαστών τιμολογίων στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί.

Δικηγόρος της εταιρείας διοργάνωσης εκδηλώσεων Bygmalion υποστήριξε ότι το κόμμα είχε κόψει ψεύτικα τιμολόγια για να καλύψει υπέρογκες υπερβάσεις εξόδων. Αστυνομική έρευνα έγινε τη Δευτέρα και στα γραφεία της εταιρείας, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Η υπόθεση «φουσκώνει» μία ημέρα αφού το κόμμα της κεντοδεξιάς ήρθε δεύτερο στις ευρωεκλογές, στις οποίες το κόμμα απέτυχε να επωφεληθεί από τη δυσαρέσκεια για τον Ολάντ, σε αντίθεση με την Λεπέν -που άντλησε από τη δεξαμενή της κεντοδεξιάς. Την Τρίτη μάλιστα, ο αρχηγός του UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος με τα εχθρικά στελέχη του κόμματός του σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

Σε αυτή τη συγκυρία, ο δικηγόρος της εταιρείας Bygmalion Πατρίκ Μεζονέβ υποστήριξε στο γαλλικό κανάλι BFM πως το κόμμα είχε κόψει πλαστά τιμολόγια ύψους 11 εκατ. ευρώ για να καλύψει την εκστρατεία του Σαρκοζί το 2012.

«Το ζήτημα λέγεται “υπόθεση Bygmalion”, αλλά στην πραγματικότητα αφορά τους λογαρισμούς της εκστρατείας του Σαρκοζί» είπε χαρακτηριστικά ο Μεζονέβ. Υποστήριξε δε ότι τα στελέχη του κόμματος απείλησαν την εταιρεία πως εάν δεν συνεργαζόταν, δεν θα την πλήρωναν.

Το σκάνδαλο είχε ξεκινήσει μετά τις αποκαλύψεις της Liberation, η οποία υποστήριξε ότι το UMP είχε καταβάλει περίπου 20 εκατ. ευρώ στην Bygmalion για διοργανώσεις που δεν έγιναν ποτέ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου