ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο διέγραψε τον Ζαν-Μαρί Λεπέν

γαλλία-το-εθνικό-μέτωπο-διέγραψε-τον-ζ-370766

Το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος της γαλλικής άκρας δεξιάς Εθνικό Μέτωπο (Front National, FN) αποφάσισε την Πέμπτη την αποπομπή του 87χρονου ιδρυτή του Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε έπειτα από πολύωρη συζήτηση με τον ίδιο. Η εκτελεστική επιτροπή του FN «συνεδρίασε και αποφάσισε με την απαραίτητη πλειοψηφία την διαγραφή του κ. Ζαν-Μαρί Λεπέν από το Εθνικό Μέτωπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αποπομπή του Λεπέν, ο οποίος είχε προκαλέσει για άλλη μια φορά σάλο με προκλητικές τοποθετήσεις του για το Ολοκαύτωμα και είχε συγκρουστεί μετωπικά με την κόρη του Μαρίν Λεπέν, ακολούθησε δύο πρότερες αποφάσεις σε βάρος του που όμως ανατράπηκαν από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Ο Λεπέν είχε οδηγήσει την κόρη του, την νυν πρόεδρο του κόμματος Μαρίν Λεπέν, να κινηθεί εναντίον του όταν είχε επαναλάβει τον Απρίλιο τη δήλωσή του πως οι θάλαμοι των αερίων των ναζί στους οποίους οδηγήθηκαν οι Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν αποτελούσαν παρά μια «λεπτομέρεια» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών φέρεται να οδεύει να περάσει στον δεύτερο γύρο, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την αποπομπή του πατέρα της από το κόμμα φοβούμενη ότι θα πλήξει τις προσπάθειές της να προσελκύσει ψήφους από το μεσαίο χώρο.

Αλλά ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε καταστήσει εξαρχής σαφές ότι δεν θα έκανε πίσω χωρίς μάχη. Τα δικαστήρια ανέτρεψαν την απόφαση της κόρης του να του αφαιρεθεί το αξίωμα του επιτίμου προέδρου του κόμματος και να διαγραφεί από τις τάξεις του FN.

Ο ιδρυτής του κόμματος δήλωσε «αγανακτισμένος» από τη σημερινή απόφαση, έκανε λόγο για μια «παγίδα» σε βάρος του και πρόσθεσε ότι έπεσε «θύμα σε ενέδρα», δεσμευόμενος να καταφύγει εκ νέου στη γαλλική δικαιοσύνη.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου