ΔΙΕΘΝΗ

Κάμερον κατά Γιούνκερ και Σουλτς για την προεδρία της Κομισιόν

κάμερον-κατά-γιούνκερ-και-σουλτς-για-τ-370067

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα ασκήσει πιέσεις στους άλλους ηγέτες της ΕΕ να απορρίψουν τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα τους καλέσει να εξετάσουν το ενδεχόμενο στήριξης άλλων υποψηφίων, σύμφωνα με πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους, αλλά γνωρίζουν τις απόψεις του Κάμερον.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο βρετανός πρωθυπουργός αντιτίθεται τόσο στην υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ όσο και του Μάρτιν Σουλτς, του γερμανού σοσιαλιστή και προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αμφότεροι θεωρούνται από τον Κάμερον υπερβολικά φεντεραλιστές.

«Είναι πραγματικά σημαντικό ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι προσανατολισμένος στις μεταρρυθμίσεις. Εκείνος (ο Κάμερον) θα συνομιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με τους άλλους υποψηφίους» είπε μία από τις πηγές.

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ σε περίπτωση επανεκλογής του τον επόμενο χρόνο και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα «Ναι ή Όχι στην παραμονή στην ΕΕ» μέχρι το τέλος του 2017.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες μία πρώτη συνάντηση σχετικά με τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και με άλλα ανώτατα αξιώματα στην ΕΕ.

Όπως σημειώνει το Reuters, το έργο του Κάμερον δεν θα είναι εύκολο. Για παράδειγμα, ο Γιούνκερ υποστηρίζεται θερμά από τη γερμανίδα καγκελάριο. Επίσης, ο Κάμερον επιθυμεί διακαώς να διασφαλίσει ότι για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποφασίσουν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ -όπως συνέβαινε έως τώρα- και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενδεχομένως ο Κάμερον να επιχειρήσει να συγκεντρώσει στήριξη υπέρ ενός ή περισσοτέρων υποψηφίων, αγνώστων μέχρι στιγμής, στη Σουηδία στις αρχές του επόμενου μήνα, όπου θα συζητηθούν τα θέματα, στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η ΕΕ την επόμενη πενταετία και όπου αναμένεται να παραστούν τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Η προτίμηση του Κάμερον για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει μυστήριο.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ και Βρετανοί έχουν στο παρελθόν αναφέρει το όνομα της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, που ανήκει στους σοσιαλδημοκράτες και είναι, μεταξύ άλλων, πιθανή υποψήφια.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου