ΔΙΕΘΝΗ

Στις ευρω-κάλπες την δεύτερη ημέρα Ιρλανδία και Τσεχία

στις-ευρω-κάλπες-την-δεύτερη-ημέρα-ιρλ-370034

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Παρασκευή, Ιρλανδοί και Τσέχοι για να εκλέξουν τα μέλη του νέου Ευρωκοινοβουλίου, κατά την δεύτερη από τις τέσσερις ημέρες διεξαγωγής των ευρωεκλογών στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Περίπου 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές, αλλά αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για μεγάλη αποχή και άνοδο των αντιευρωπαϊκών κομμάτων στις ευρωεκλογές.

Στην Ολλανδία, η οποία ψήφισε πρώτη μαζί με τη Βρετανία, προσήλθε στις κάλπες μόλις το 37% των ψηφοφόρων, όπως μετέδωσε η ολλανδική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα exit polls, το αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Χέερτ Βίλντερς φέρεται να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση παρά τις δημοσκοπήσεις που το εμφάνισαν πρώτο με 23%.

Όπως εκτιμάται, το PVV θα εξασφαλίσει το 12,2% μετά τους κεντρώους ευρωπαϊστές Δημοκράτες 66 (D66), τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε (12,3%).

Το D66 και το CDA, σύμφωνα με τα exit polls, δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση με 15,6% και 15,2% αντίστοιχα.

Ο Βίλντερς απέδωσε τις κακές επιδόσεις του κόμματός του στη χαμηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές και είπε ότι «με το να μείνουν στα σπίτια τους (οι ψηφοφόροι) έδειξαν την απέχθειά τους και την αδιαφορία τους ως προς την ΕΕ. Η Ολλανδία δεν έγινε πιο φιλοευρωπαϊκή» είπε.

Στην Ιρλανδία, όπου περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές διεξάγονται και εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων.

Στις ευρωεκλογές, δέκα θα είναι οι υποψήφιοι για τις τρεις έδρες της Βόρειας Ιρλανδίας στην νέα Ευρωβουλή.

Το Σιν Φέιν αναμένεται να αυξήσει τους ευρωβουλευτές του από έναν που είχε στο απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο σε τρεις στο νέο, παρότι οι υποψήφιοι που έχει επιλέξει δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, ούτε ανήκουν στα ιστορικά στελέχη του κόμματος.

Παρότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το θέμα της λιτότητας και της οικονομίας, οι ανοιχτά ευρωσκεπτικιστές δεν έχουν αυξήσει τη δύναμή τους και μόλις ένας υποψήφιος ευρωσκεπτικιστής, ο ανεξάρτητος Λουκ Μινγκ Φλάναγκαν, έχει πιθανότητες να κερδίσει μία έδρα.

Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Φίνε Γκαέλ, από την πλευρά του, φαίνεται να διατηρεί τη δύναμή του και εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε στη νέα Ευρωβουλή θα έχει 4 ή 5 ευρωβουλευτές.

Η συμμετοχή στην Ιρλανδία αναμένεται να ενισχυθεί λόγω της διεξαγωγής των τοπικών εκλογών.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).

Την ίδια ώρα, στην Τσεχία οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σήμερα, Παρασκεύη και αύριο, Σάββατο, για τις ευρωεκλογές.

Τις περισσότερες από τις 21 έδρες στο νέο ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να αποσπάσει το κίνημα ΑΝΟ του Τσέχου επιχειρηματία, Αντρέι Μπάμπις, ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD), αναμένεται να έρθει δεύτερο.

Επίσημα αποτελέσματα και από τις 28 χώρες αναμένονται αργά το βράδυ της Κυριακής μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας σε όλα τα μέλη της ΕΕ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου