ΔΙΕΘΝΗ

Σινορωσικό βέτο σε έρευνα του ICC για εγκλήματα πολέμου στη Συρία

σινορωσικό-βέτο-σε-έρευνα-του-icc-για-εγκ-368343

Ρωσία και Κίνα άσκησαν από κοινού βέτο σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παραπομπή της συριακής κρίσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) προς διερεύνηση και άσκηση διώξεων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Πρόκειται για το τέταρτο σχέδιο απόφασης που μπλοκάρουν Μόσχα και Πεκίνο από την έναρξη της συριακής κρίσης κάνοντας χρήση του δικαιώματος βέτο που διαθέτουν ως μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα για την παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο -το οποίο προώθησε η Γαλλία- έλαβε 13 θετικές ψήφους στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.

Περισσότερα από 50 κράτη-μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχαν καλέσει το Συμβούλιο να εγκρίνει το ψήφισμα και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πίεσαν έντονα για την έγκριση της απόφασης, παρά το γεγονός ότι το σινορωσικό βέτο ήταν αναμενόμενο.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν είχε ανακοινώσει ήδη από την Τετάρτη ότι η Μόσχα -σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ- θα ασκήσει βέτο στο σχέδιο απόφασης, ισχυριζόμενος πως θα είναι αντιπαραγωγικό και θα υπονομεύσει τις όποιες διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης.

Η Συρία δεν έχει συνυπογράψει τη συνθήκη που οδήγησε στη σύσταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου περισσότερο από μία δεκαετία πριν.

Ωστόσο, βάσει της συνθήκης το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει τη δικαιοδοσία να εξουσιοδοτήσει το ICC να ερευνήσει υποθέσεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμων σε τρίτες χώρες.

«Η Ρωσία και η Κίνα είναι απομονωμένες στο ζήτημα και θα πρέπει να εξηγήσουν στη διεθνή κοινότητα και το συριακό λαό γιατί συνεχίζουν να προστατεύουν αυτούς που είναι υπαίτιοι για τις πιο φρικτές θηριωδίες» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Ούλιαμ Χέιγκ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου