ΔΙΕΘΝΗ

Σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζητεί το Κίεβο εν όψει προεδρικών εκλογών

σύγκληση-του-σα-του-οηε-ζητεί-το-κίεβο-ε-368177

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εν όψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής ζήτησε η Ουκρανία, εν μέσω αναφορών για 11 νεκρούς σε νέες συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας.

«Στη συνεδρίαση θα υποβάλλουμε στοιχεία (που θα αποδεικνύουν) ότι η Ρωσία θέλει να τορπιλίσει τις προεδρικές εκλογές με κλιμάκωση της έντασης» δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ από το Κίεβο.

Το πρωί της Πέμπτης, ξένοι ανταποκριτές ανέφεραν πως είδαν 11 σορούς σε σημείο ελέγχου του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα, στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφεραν στο Reuters πως τουλάχιστον οκτώ ουκρανοί ένστολοι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε νυχτερινές συγκρούσεις με φιλορώσους ενόπλους περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ντονέτσκ.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «τελική φάση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών.

«Ετοιμαζόμαστε να εκκαθαρίσουμε το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ από τους τρομοκράτες» δήλωσε κατά την επίσκεψή του σε στρατιωτική βάση κοντά στο προπύργιο των αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Την ίδια ώρα, οι φιλορώσοι ένοπλοι που ασκούν έλεγχο σε τμήματα του Ντονέντσκ και του Λουχάνσκ, και οι οποίοι έχουν ανακηρύξει την «αυτονομία» των επαρχιών (έστω και χωρίς αναγνώριση από το εξωτερικό), δεν προτίθενται να επιτρέψουν το στήσιμο προεδρικών καλπών την Κυριακή.

Φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής θεωρείται ο Πέτρο Ποροσένκο, ο «μεγιστάνας των γλυκών» ή «βασιλιάς της σοκολάτας». Δεν αποκλείεται να κερδίσει ακόμη και από τον πρώτο γύρο, παίρνοντας πάνω από 50%.

Δεύτερη και από απόσταση ακολουθεί η Γιούλια Τιμοσένκο, η «μαγεία» της οποίας έχει θαμπώσει. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι φαίνεται να έχουν ακόμη λιγότερες ελπίδες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου