ΔΙΕΘΝΗ

Ράσμουσεν στα Σκόπια: Προϋπόθεση ένταξης στο ΝΑΤΟ η λύση για την ονομασία

ράσμουσεν-στα-σκόπια-προϋπόθεση-έντα-368054

Η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι κατόπιν συνάντησής του στα Σκόπια.

«Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές, όπως άλλωστε, συμφωνήσαμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008. Θα λάβετε πρόσκληση να ξεκινήσετε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας» δήλωσε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Σας προτρέπω να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να βρείτε λύση. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή» υπογράμμισε.

«Θέλω να σημειώσω ότι η απόφαση στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου δεν ελήφθη από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ήταν ομόφωνη απόφαση» προσέθεσε κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Σε ερώτηση γιατί το ΝΑΤΟ δεν λαμβάνει υπόψη του την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι «η απόφαση του Δικαστηρίου αφορά αποκλειστικά τις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων και ως τέτοια δεν σχετίζεται με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου