ΔΙΕΘΝΗ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Δύσκολο 24ωρο για την Αττική – Που θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

κακοκαιρία-μπάλλος-δύσκολο-24ωρο-για-363477

Όλη την Ελλάδα, από τα δυτικά έως την Αττική, την Εύβοια και τη Θράκη, θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία «Μπάλλος», με έντονα φαινόμενα και μεγάλα ύψη βροχής.

Για μια επικίνδυνη κακοκαιρία, όπου θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας (με την Αττική να είναι στο… “μάτι της) κάνει λόγο στο newsit.gr, ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα φαινόμενα θα έχουν διάρκεια σε πολλές περιοχές. Θα δούμε μεγάλα ύψη βροχής».

Η κακοκαιρία «Μπάλλος», όπως ονομάστηκε το φαινόμενο που για τουλάχιστον 48 ώρες θα σαρώσει σχεδόν όλη τη χώρα, άρχισε να δείχνει τα… δόντια του λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη (14.10.2021), με σφοδρές βροχοπτώσεις στη Δυτική Ελλάδα.

Τις επόμενες ώρες στο στόχαστρο του μετώπου θα μπει και η Αττική. «H βροχή που σημειώθηκε στην Αθήνα το πρωί ουσιαστικά είναι προεόρτια της κύριας κακοκαιρίας των επόμενων ωρών. Ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας μέχρι την Παρασκευή το βράδυ και στα ανατολικά έως το Σάββατο το πρωί, θα έχει έντονα καιρικά φαινόμενα» λέει στο newsit.gr, o Κώστας Λαγουβάρδος και συνεχίζοντας, προσθέτει: «Σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς όπου περιλαμβάνεται η Αττική και η Εύβοια κι ένα τμήμα της Κεντρικής – Ανατολικής Μακεδονίας, θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής μέχρι το τέλος της Παρασκευής. Θα έχουμε εκτεταμένη κακοκαιρία με εμμονή στα σημεία που έχουμε τονίσει και τις προηγούμενες ημέρες. Μέσα σε αυτά είναι και η Αττική».

Ανησυχία για την Αττική
Το λεκανοπέδιο, όμως ανησυχεί περισσότερο του ειδικούς, καθώς ακόμα και με μικρότερες σε διάρκεια και ισχύ βροχοπτώσεις μπορεί να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

«Μας ανησυχεί γιατί τα προβλήματα είναι πιο έντονα στην Αττική και με μικρότερα ύψη βροχής, λόγω της πυκνής δόμησης. Επομένως έχουμε μπροστά μας το κύριο μέτωπο της κακοκαιρίας, με εξαίρεση τη δυτική Ελλάδα που ήδη πλήττεται από αυτό. Η κακοκαιρία κινείται προς τα ανατολικά και τα φαινόμενα θα ενταθούν και στην Αττική και σε άλλες περιοχές μέσα στις επόμενες ώρες και θα έχουν διάρκεια», εξηγεί ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Με εξαίρεση τη βορειοδυτική Ελλάδα, όπου θα υπάρξουν κάποιες βροχές οι οποίες δεν θα είναι ισχυρές, το μέτωπο της κακοκαιρίας θα κινηθεί σε ένα τόξο που από τη Δυτική Ελλάδα θα καταλήξει στη Θράκη.

«Το μέτωπο θα κινηθεί από την Ανατολική Στερεά, όπου περιλαμβάνεται η Αττική και η Εύβοια και σε ένα μεγάλο κομμάτι της Πελοποννήσου και τις Σποράδες. Στη συνέχεια πηγαίνει προς τη Χαλκιδική, την κεντρική ανατολική – Μακεδονία και αργότερα και Θράκη. Προς το τέλος της κακοκαιρίας, Παρασκευή βράδυ προς Σάββατο πρωί, θα έχουμε έντονα φαινόμενα και προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου, καταλήγοντας, μιλάει για μια κακοκαιρία η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. «Είναι επικίνδυνη η κακοκαιρία γιατί θα έχουν διάρκεια τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές. Περιοχές όπου τα χώματα είναι κορεσμένα από τα νερά. Τα ρέματα έχουν ήδη αρκετό νερό από την προηγούμενη κακοκαιρία που είχε ένα ε24ωρο διάλλειμα. Επομένώς, αυτό το γεγονός μας κάνει πιο ανήσυχους για την εξέλιξη της. Θα δούμε μεγάλα ύψη βροχής σήμερα».

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου