ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Πάνω από 400 αναχαιτίσεις ρωσικών μαχητικών εντός 2014

νατο-πάνω-από-400-αναχαιτίσεις-ρωσικών-μ-3631

Μαχητικά αεροσκάφη του NATO έχουν αναχαιτίσει πάνω από 400 φορές φέτος αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πολύ κοντά στον εθνικό εναέριο χώρο κρατών-μελών της Συμμαχίας, αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σύγκριση με το 2013, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Εσθονία.

«Στη Βαλτική Θάλασσα, στη Νορβηγική Θάλασσα, στη Μαύρη Θάλασσα, στον εναέριο χώρο γύρω από τα κράτη-μέλη του NATO, έχουμε δει αυξημένη ρωσική στρατιωτική αεροπορική δραστηριότητα» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Εσθονία.

«Πρόκειται για ένα μοτίβο το οποίο μας υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο [οι Ρώσοι] διεξήγαγαν αυτού του είδους την αεροπορική στρατιωτική δραστηριότητα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου» υπογράμμισε.

«Δεν υποβάλουν τα σχέδια πτήσης τους, δεν ενεργοποιούν τις συσκευές μετάδοσης θέσης των αεροσκαφών τους και δεν επικοινωνούν με τις πολιτικές υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας» επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ. «Οι πτήσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες και εγείρουν κίνδυνο για την ομαλή εναέρια κυκλοφορία» συνέχισε.

Οι περισσότερες από τις πτήσεις αυτές διεξάγονται στον διεθνή εναέριο χώρο, και καταγράφεται «ένας πολύ περιορισμένος αριθμός» παραβιάσεων του εναέριου χώρου των κρατών-μελών του NATO, συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι χώρες του Συμφώνου έχουν επίσης κλιμακώσει την παρουσία μαχητικών αεροσκαφών τους, αναπτύσσοντας πενταπλάσια μαχητικά αεροσκάφη στην ανατολική του πτέρυγα από τις αρχές του 2014.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου