ΔΙΕΘΝΗ

Στις 10 Ιουνίου εκλέγει η Κνεσέτ τον διάδοχο του Σιμόν Πέρες

στις-10-ιουνίου-εκλέγει-η-κνεσέτ-τον-διά-362249

Το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, η Κνεσέτ, θα ψηφίσει την 10η Ιουνίου για να αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Σιμόν Πέρες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του σώματος Γιούλι Έντελσταϊν.

Κάθε διεκδικητής του αξιώματος πρέπει να υποβάλει εγγράφως την υποψηφιότητά του, με τις μονογραφές τουλάχιστον 10 βουλευτών ως την 27η Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, δήλωσε ο Γιούλι Εντελσταϊν.

Στο Ισραήλ το αξίωμα του προέδρου έχει κυρίως τελετουργικό χαρακτήρα και οι κυριότερες εκτελεστικές εξουσίες βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού.

Ο Πέρες αναμένεται να αφήσει τα καθήκοντα που ασκούσε από το 2007 στα τέλη Ιουλίου, λίγο πριν συμπληρώσει τα 91 του χρόνια.

Ο υπουργός Ενέργειας Σιλβάν Σαλόμ, ένας από τους ηγέτες του κόμματος Λικούντ (εθνικιστική δεξιά) είναι ένας από τους πιθανούς υποψήφιους για τη διαδοχή του Πέρες. Ακόμη όμως δεν έχει υποβάλει επίσημα υποψηφιότητα.

Ο Σαλόμ είχε ανακριθεί στα τέλη Μαρτίου από την αστυνομία έχοντας κατηγορηθεί για αδίκημα σεξουαλικής φύσης από την πρώην γραμματέα του, η οποία εργαζόταν γι’ αυτόν όταν ήταν υπουργός Επιστημών.

Όμως η ισραηλινή δικαιοσύνη στις αρχές Μαΐου έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, αφού θεωρεί ότι οι πράξεις που αποδίδονται στον υπουργό είχαν τελεστεί πριν από 15 χρόνια κι έχουν πλέον παραγραφεί.

Ο βουλευτής των Εργατικών Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος χρημάτισε υπουργός πολλές φορές, θεωρείται ακόμη ένας υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Πέρες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου