ΔΙΕΘΝΗ

Οργή συγγενών για το πωλητήριο του μουσείου της 11ης Σεπτεμβρίου

οργή-συγγενών-για-το-πωλητήριο-του-μου-362022

Καθώς το Μουσείο Μνήμης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες του, τις έντονες αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων έχει προκαλέσει το πωλητήριο που βρίσκεται στον πτώτο όροφο του επταόροφου μουσείου.

Στο πωλητήριο του Μουσείου μπορεί κανείς να βρει μια μεγάλη ποικιλία αναμνηστικών αντικειμένων: ανάμεσά τους μπλουζάκια της πυροσβεστικής και της αστυνομίας της Νέας Υόρκης έναντι 22 δολαρίων, καπέλα έναντι 19,95 δολαρίων, σκουλαρίκια από φύλλα και λουλούδια της περιοχής (από 20 ως 68 δολάρια) και γούρια έναντι 65 δολαρίων.

Ακόμη και λουριά σκύλων με το έμβλημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης διαθέτει και μάλιστα σε όλα τα μεγέθη, ενώ ανάμεσα στα «ειδικά σχεδιασμένα» για το μουσείο αντικείμενα συγκαταλέγεται ένα φούτερ που φέρει επάνω του φωτογραφία των Δίδυμων Πύργων έναντι 39 δολαρίων και μεταξωτά μαντήλια με τυπωμένες φωτογραφίες του Μανχάταν.

Κι όλα αυτά ενώ το αντίτιμο που πρέπει να πληρώσει κανείς μπαίνοντας στο Μουσείο. Το εισιτήριο για τους ενήλικες είναι 24 δολάρια, για τους φοιτητές και τους ηλικιωμένους 18 δολάρια και για τους ανήλικους 15 δολάρια.

«Για μένα είναι δείγμα χοντροκοπιάς και παντελούς έλλειψη ευαισθησίας το να υπάρχει μια εμπορική επιχείρηση στο σημείο όπου πέθανε ο γιος μου, δηλώνει η Νταϊάν Χόρνινγκ, η οποία έχασε τον 26χρονο γιο της κατά τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Εκτός από τους συγγενείς, τα αντικείμενα προς πώληση έχουν προκαλέσει την αντίδραση και μελών του δημοτικού συμβουλίου της πόλης: «Ειλικρινά, δεν το βρίσκω πρέπον να εμπορευματοποιείται ο θάνατος 3.000 ανθρώπων», δήλωσε το μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Μπρούκλιν Μάρτιν Γκόλντεν.

Έναν όροφο πιο κάτω, στο υπόγειο του μουσείου βρίσκονται τα περίπου 8.000 ανθρώπινα λείψανα από τα ακόμη μη αναγνωρισμένα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων. «Εδώ είναι στην ουσία ένας τάφος. Το βρίσκω σοκαριστικό και αποκρουστικό να πωλούνται αναμνηστικά στον ίδιο χώρο. Πρόκειται για μια κερδοφόρα επιχείρηση πάνω από το πτώμα του γιου μου», λέει η Χόρνινγκ.

Άλλοι επισκέπτες ωστόσο κατανοούν την ανάγκη του μουσείου να αντλεί πόρους μέσω του πωλητηρίου του, ενώ κάποιοι επισημαίνουν ότι ακόμη και του Μουσείο του Ολοκαυτώματος διαθέτει κατάστημα με είδη δώρων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου