ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπος με πενταετή φυλάκιση ο κωμικός που προσέβαλε τον Ερντογάν

αντιμέτωπος-με-πενταετή-φυλάκιση-ο-κω-851206

Με πενταετή φυλάκιση απειλείται ο Γερμανός κωμικός Jan Böhmermann, που πριν από λίγο καιρό προκάλεσε την οργή του Ρετζέπ Ταγίο Ερντογάν με τα σχόλιά του προς το πρόσωπό του.

Η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει την συκοφάντηση πολιτικών ηγετών ξένων χωρών, ένα αδίκημα που τιμωρείται με πενταετή φυλάκιση σε περίπτωση που κατατεθεί μήνυση από τον «προσβεβλημένο».

Όλα ξεκίνησαν όταν εκπομπή του γερμανικού δημόσιου καναλιού NDR έγραψε και μετέδωσε ένα σατιρικό τραγούδι που έγραψε ειδικά για τον Ερντογάν.

Στο δίλεπτο τραγούδι, ο τούρκος πρόεδρος κατηγορείται εμμέσως πλην σαφώς για αυταρχική διακυβέρνηση, περιφρόνηση των εκλογικών διαδικασιών, περιστολή της ελευθερίας του Τύπου, σκληρή στάση απέναντι σε διαδηλωτές, «σχέσεις» με την ISIS καθώς και για μεγαλομανία.

Ο ίδιος ο κωμικός φαίνεται ότι γνώριζε πολύ καλά την νομοθεσία, καθώς όταν διάβασε το τραγούδι ανέφερε:

«Δεν επιτρέπεται αυτό που θα διαβάσω και αν το κάνω δημόσια… τότε αυτό απαγορεύεται στην Γερμανία».

Στην Άγκυρα το τραγούδι δεν έπεσε σε ευήκοα ώτα: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φέρεται, σύμφωνα με το Spiegel, να κάλεσε τον γερμανό πρέσβη στην Τουρκία προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εκπομπή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ζήτησε συγνώμη εκ μέρους του γερμανικού λαού.

Μετά από την αναστάτωση, το γερμανικό ραδιόφωνο ZDF υποχρεώθηκε να αφαιρέσει το ηχητικό βίντεο από την ιστοσελίδα του.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου