ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερυθρός Σταυρός θυμίζει κάποια πράγματα που δεν μας είπαν για τη Μοσούλη

ο-ερυθρός-σταυρός-θυμίζει-κάποια-πράγ-360730

Εδώ και μερικές εβδομάδες τερματίστηκε μία από τις μεγαλύτερες μάχες του αιώνα: Για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ. Πόσα όμως μας αποκάλυψαν και πόσα μας απέκρυψαν το αποκαλούμενα «διεθνή ΜΜΕ», τα οποία αμάσητα αναμεταδίδουν τα ημέτερα;

# Μήπως ότι η ανατολική Μοσούλη είναι κτισμένη γύρω από την αρχαία Νινεβί που κατοικείται από το 6.000 π.Χ; Κι ότι πριν 3.000 χρόνια, οι άνθρωποι εκείνοι που ζούσαν στην εύφορη γη ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη ανακάλυψαν τον τροχό;

# Με στρατηγική θέση στον εμπορικό δρόμο που ενώνει τη Συρία με το Ιράκ, το Ιράν την Τουρκία και την Ασία αλλά και την Ευρώπη κατοικούσαν εκεί άνθρωποι με έντονη εμπορική δραστηριότητα. Είτε Μουσουλμάνοι (Σουνίτες και Σιίτες), είτε Γιεζίντι, είτε Κούρδοι, ή Τουρκμένιοι, Χριστιανοί και Αρμένιοι, μονιασμένοι.

# Οι Μουσουλμάνοι, οι Χριστιανοί και οι Εβραίοι τιμούν τον προφήτη Ιωνά σύμφωνα με τη Βίβλο και o Γιούνους όπως αναφέρεται στο Κοράνι, δίδασκε στη Νινεβί. Ο τάφος του ήταν ιερό προσκύνημα για χριστιανούς και μουσουλμάνους πιστούς, ώσπου καταστράφηκε στον πόλεμο το 2014.

# Στη Μοσούλη μπορεί να καταγραφεί πως έγινε μία από τις μεγαλύτερες μάχες μετά το Στάλινγκραντ.Οι οδομαχίες, από τον Οκτώβριο του 2016 ως τον Ιούλιο του 2017, σπίτι με σπίτι και δρόμο με δρόμο είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

# Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, πλέον των 800.000 κατοίκων εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Οι περιγραφές που έχουν κάνει είναι ανατριχιαστικές: Καθώς προσπαθούσαν να κρυφτούν πηδώντας από σπασμένα παράθυρα από σπίτι σε σπίτι, για να γλιτώσουν από ελεύθερους σκοπευτές, ενώ στο δρόμο από κάτω μαίνονταν μάχες.

# Στη Μοσούλη υπάρχουν πλέον μόνον ερείπια. Το κάθε σπίτι έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις οδομαχίες ή τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Κι όχι μόνον οι κατοικίες. Τα δημόσια κτήρια, τα εμπορικά καταστήματα, οι δρόμοι, οι γέφυρες έχουν καταστραφεί.

Όσο για τις οικογένειες που τόλμησαν να επιστρέψουν μετά την ανακατάληψη της πόλης από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, είναι τυχερές, αν βρουν να λειτουργεί έστω και για λίγες ώρες το ηλεκτρικό ρεύμα στη γειτονιά τους, ή να έχουν παροχή νερού, καθώς ελάχιστα αντλιοστάσια και ηλεκτρικοί υποσταθμοί παροχής ρεύματος λειτουργούν. Με τη βοήθεια της Ερυθράς Ημισελήνου επισκευάσθηκαν πρόχειρα οκτώ αντλιοστάσια για την παροχή νερού σε 600.000 κατοίκους της ανατολικής Μοσούλης.

Όσοι δε, διαθέτουν τα απαιτούμενα χρήματα δεν γνωρίζουν πού να βρουν τρόφιμα μιας και η αγορά δεν λειτουργεί και ο ανεφοδιασμός είναι ανεπαρκής.

Καθημερινά ο Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με την ιρακινή Ερυθρά Ημισέληνο προσπαθούν να ανεφοδιάσουν με τα απαραίτητα τρόφιμα και φάρμακα τους καταυλισμούς των προσφύγων, κάτω από συνθήκες θερμοκρασίας που έφτασαν αυτή την εβδομάδα τους 50ο Κελσίου.

Τις τελευταίες ημέρες, μοιράσθηκαν 15.000 φιάλες νερού και 129.000 φραντζόλες φρέσκο ψωμί.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Μοσούλη περισσότεροι από 2.500 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Ξεπερνούν τους 40.000 οι νεκροί- τίμημα της απελευθέρωσης από τη «Συμμαχία των Προθύμων»
Το σημαντικότερο όμως που ουδέποτε μεταδόθηκε από τα δυτικά Μέσα, είναι ο τραγικός απολογισμός: Ξεπερνούν τους σαράντα χιλιάδες οι άμαχοι πολίτες που σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση «απελευθέρωσης» της Μοσούλης από την «αντιτρομοκρατική συμμαχία» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Και το σημαντικότερο: Η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν σκοτώθηκε από το αποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο αλλά από τη «Συμμαχία» που ήρθε να τους «απελευθερώσει».

Η σφαγή στη Μοσούλη εντάσσεται στο απερίγραπτο από τους ιστορικούς «Ιρακινό Ολοκαύτωμα» και «Ιρακινή Γενοκτονία» που ανάγεται στην ιστορία της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας. Ο πρώτος που έκανε την αποκάλυψη ήταν ειδικευμένος σε ειδήσεις γύρω από τη Μέση Ανατολή δημοσιογράφος Patrick Cockburn, από τις στήλες της ιστοσελίδας του βρετανικού «Independent». Ποιο αμερικάνικο έντυπο Μέσο θα τολμούσε να δημοσιεύσει κάτι ανάλογο…

Απέναντι στη βαρβαρότητα των φανατικών τζιχαντιστών του ISIS που επικαλούνται εξτρεμιστική φονταμενταλιστική ισλαμική ιδεολογία, η απάντηση από την «ειρηνοποιό δύση» ήταν η καταστροφή των ιρακινών πόλεων Μοσούλης, Ραμάντι και Φαλούγα.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου