ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη κυβέρνηση σε γερμανικό κρατίδιο με πρωθυπουργό από την Αριστερά

πρώτη-κυβέρνηση-σε-γερμανικό-κρατίδι-3597

Η τοπική κάλπη στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας είχε μοιράσει πολύ περίπλοκα τις έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο, αλλά τελικά οδήγησε σε μία συγκυβέρνηση πρωτόγνωρη για την Γερμανία: Τελικά, το κόμμα της Αριστεράς (Linke), οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι κατέληξαν σε συμφωνία συγκυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι ο Μπόντο Ράμελοφ γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός σε κρατίδιο της Γερμανίας που προέρχεται από την Αριστερά μετά την Πτώση του Τείχους.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου θα βασίζεται σε μία εξαιρετικά οριακή πλειοψηφία -μόλις μίας έδρας- στο Κοινοβούλιο της Ερφούρτης. Αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτε από την ικανοποίηση στο στρατόπεδο του Ράμελοφ.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός που έρχεται διώχνει τους Χριστιανοδημοκράτες από τη διακυβέρνηση του κρατιδίου μετά από δεκαετίες, καθώς η έξωση των Φιλελεύθερων από το τοπικό κοινοβούλιο τους είχε αφήσει χωρίς συμμάχους.

Το ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός ο Ράμελοφ είχε προκαλέσει αρκετές συζητήσεις -όπως και η παρέμβαση του γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος είχε «αναρωτηθεί» εάν μπορούν οι Γερμανοί να εμπιστευτούν πλήρως την Linke για να κυβερνήσει το κρατίδιο.

Πάντως, μάλλον ενδεικτικό είναι το άρθρο με το οποίο η -συντηρητικών τάσεων- Frankfurter Allgemeine Zeitung έσπευσε να… καθησυχάσει τους αναγνώστες: «Θα έρθει το τέλος του κόσμου; Ο κομμουνισμός; Η Στάζι; Όχι», γράφει.

Το πολιτικό πεδίο της κρατιδιακής πολιτικής, γράφει, είναι σχετικά περιορισμένο όπως και η πλειοψηφία που θα έχει το σχήμα στην κρατιδιακή Βουλή σε συνδυασμό με τους άλλους δύο εταίρους της συγκυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου