ΔΙΕΘΝΗ

Ρήξη στους Γιακούζα: Η ιαπωνική αστυνομία αναμένει αιματηρό «εμφύλιο»

ρήξη-στους-γιακούζα-η-ιαπωνική-αστυνο-358944

Αιματηρό «εμφύλιο» αναμένει η ιαπωνική αστυνομία στις τάξεις του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς το Γιαμαγκούτσι-γκούμι – το μεγαλύτερο συνδικάτο της ιαπωνικής μαφίας, της διαβόητης Γιακούζα- βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο της ρήξης/ διάσπασης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Japan Times, το συγκεκριμένο συνδικάτο εκτιμάται ότι περιέχει στις τάξεις του το 43% των Ιαπώνων γκάνγκστερ, και, σύμφωνα με το Russia Today, η επικείμενη διάσπαση οφείλεται σε κάποιες επιλογές του 73χρονου ηγέτη του συνδικάτου, Σινόμπου Τσουκάσα, που εξόργισαν κάποιες φράξιες του συνδικάτου.

Όπως επισημαίνουν οι Japan Times, πάνω από 12 «συνιστώσες» αναμένεται να αποχωρήσουν και να ιδρύσουν δικό τους συνδικάτο στο κοντινό μέλλον. Η αστυνομία είναι σε επιφυλακή, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό να ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ των συμμοριών κατά τη διάσπαση. Σημειώνεται ότι το 1985 είχε σημειωθεί σκληρή αναμέτρηση ανάμεσα στο Γιαμαγκούτσι-γκούμι και ένα κομμάτι του που είχε αποσπαστεί.

Το εν λόγω συνδικάτο ιδρύθηκε το 1915 και εδρεύει στο Κόμπε, ενώ δραστηριοποιείται στο μεγαλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας. Είχε περίπου 10.300 μέλη στα τέλη του 2014- 23.400 εάν περιλαμβάνονται στο σύνολο τα «περιστασιακά/ μερικής απασχόλησης» μέλη.

Όπως αναφέρει το Russia Today, η διάσπαση οφείλεται σε διαφωνίες όσον αφορά στην ηγεσία του Σινόμπου Τσουκάσα, επιλογές του οποίου εξόργισαν κάποιες από τις συμμορίες που απαρτίζουν το συνδικάτο λόγω «προνομιακής» στάσης απέναντι σε κάποια τμήματα- καθώς και στις φιλοδοξίες του για επέκταση πέρα από τα «παραδοσιακά» όρια του συνδικάτου. Ο Τσουκάσα, γνωστός και υπό το όνομα Κενίτσι Σινόντα, είναι ο έκτης γενεάς «ντον» του συνδικάτου. Η περιουσία του συνδικάτου είναι τεράστια, καθώς, σύμφωνα με το Fortune, τα έσοδά του το 2014 ανέρχονταν στα 80 δισ. δολάρια.

huffingtonpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου