ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Θα χρειαστούν 4-5 χρόνια για να ανακάμψει η γεωργία της χώρας

σερβία-θα-χρειαστούν-4-5-χρόνια-για-να-αν-357163

Μεγάλο πλήγμα κατάφεραν οι πλημμύρες της Πέμπτης στη Σερβία και θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα έως πέντε χρόνια προκειμένου να ανακάμψει η γεωργία της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Σέρβος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Βέλιμιρ Ίλιτς.

«Αυτό συνιστά ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στον προϋπολογισμό, όπως θα φανεί μετά και την αξιολόγηση της έκτασης των ζημιών. Θα χρειαστούν μετά βεβαιότητος τέσσερα με πέντε χρόνια για να ανακάμψει η γεωργία από αυτό» ανέφερε ο κ. Ίλιτς, σε δηλώσεις του στη σερβική Ραδιοτηλεόραση (RTS).

Όπως εξήγησε, οι πλημμύρες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και οι άνθρωποι υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές. Σημείωσε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται και διεξάγονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον καλό συντονισμό μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών, οργανισμών και πολιτών.

Η προσέγγιση σε διάφορα μέρη ήταν εφικτή μόνο από βοηθητικούς δρόμους και με τη βοήθεια του στρατού και της αστυνομίας, όπου αυτό υπήρξε δυνατό, χωρίς να υπάρχει και ηλεκτρικό ρεύμα, ανέφερε ο κ. Ίλιτς, προσθέτοντας ότι στις επιχειρήσεις διάσωσης δίδονται κυριολεκτικά μάχες για τις ανθρώπινες ζωές και όσοι συμμετέχουν σε αυτές έχουν επιδείξει απίστευτη δύναμη και προθυμία να βοηθήσουν.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η πολύ κακή κατάσταση που προκλήθηκε δεν οφείλεται σε ελαττωματικά συστήματα προστασίας από τις πλημμύρες, αλλά στα αφύσικα υψηλά επίπεδα υδάτων, που δεν μπόρεσαν να ελεγχθούν.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου