ΔΙΕΘΝΗ

Ζαμάν: Το ορυχείο προσλάμβανε μόνο οπαδούς του Ερντογάν

ζαμάν-το-ορυχείο-προσλάμβανε-μόνο-οπα-355974

Μία σοβαρότατη καταγγελία δημοσιεύει η εφημερίδα Ζαμάν. «Στο ορυχείο που σημειώθηκε έκρηξη, ορισμένοι εργάτες είπαν πως δεν μπορούσες να πάρεις δουλειά, αν δεν ήσουν μέλος ή αν δε δήλωνες οπαδός ή συμπαθών του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Επίσης, 3.000 εξ’ αυτών εξαναγκάστηκαν να προσέλθουν σε μια από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του πρωθυπουργού, ενώ οι υπεύθυνοι κράτησαν τα προγεύματα τους και τους τα έδωσαν μόνο μετά το τέλος της συγκέντρωσης! Οι δε επιθεωρητές ασφαλείας προσπάθησαν πολλάκις να κλείσουν το ορυχείο, λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας για τους εργαζομένους, αλλά οι πολιτικοί πάντα έσπευδαν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία. Αυτά τα τραγικά πράγματα δεν συμβαίνουν σε μια πραγματική δημοκρατία» γράφει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Ιχσάν Γιλμάζ που χαρακτηρίζει «μακιαβελικό» τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί την εξουσία.

«Η τραγωδία στο ορυχείο είναι σύμπτωμα ενός απολυταρχικού καθεστώτος και μιας μονοπρόσωπης κυβέρνησης που ελέγχει τα πάντα, Το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν ενημέρωνε για τον ακριβή αριθμό των νεκρών, είναι μια ακόμη απόδειξη της πλήρους κατάρρευσης του τούρκικου κράτους, τουλάχιστον όπως το γνωρίζαμε. Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα φιλοκυυβερνητικά ΜΜΕ – οκτώ εφημερίδες και δέκα τηλεοπτικοί σταθμοί – προσπαθούν μάταια να υποβαθμίσουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού ενημερώνει τους πελάτες του πως το ορυχείο διέθετε εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Και προσθέτει: «όλα αυτά είναι συμπτώματα μιας κυβέρνησης που έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, την ηθική και το νόμο δικαίου. Γιαυτό κι αποκαλώ τον τρόπο εξουσίας του Ερντογάν μακιαβελικό: είναι τόσο περήφανος για το πώς κυβερνάει τη χώρα, ώστε θεωρεί πως είναι ο ίδιος υπεράνω του νόμου, από τη στιγμή που λειτουργεί σαν νομοθέτης».

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι «όπως όλοι γνωρίζουμε, οι υπουργοί είναι απλές μαριονέτες του Ερντογάν, ο οποίος, επειδή πήρε το 43% των ψήφων στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, θεωρεί τον εαυτό του ως υπεράνω του νόμου, της Βουλής και της δικαιοσύνης ακριβώς όπως κι ο Λεβιάθαν στο βιβλίο του Τόμας Χομπς. Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός είναι εκλογικός αυταρχισμός με μακιαβελική λογική. Κι αφού πρώτα φρόντισε να καταστρέψει τις κρατικές δομές, τους ελέγχους και τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς για χάρη της αυταρχικής του οικογενειοκρατίας, μετά έσπευσε να αλλάξει τους νόμους έτσι ώστε όλα τα συμβόλαια και οι άδειες των ορυχείων να περνάνε και να ελέγχονται αποκλειστικά από τον ίδιο».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου