ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Η τραγική ιστορία πατέρα-γιου και ο ανθρακωρύχος που προσπάθησε ν’αυτοκτονήσει

τουρκία-η-τραγική-ιστορία-πατέρα-γιου-355857

Ρίγη συγκίνησης προκαλούν ιστορίες που ανασύρονται από τα έγκατα της Γης, από το ανθρακωρυχείο που έμελε να γίνει ο τάφος τουλάχιστον 282 ανθρώπων στη Σόμα της δυτικής Τουρκίας.

Η Hurriyet παρουσιάζει σήμερα την συγκινητική ιστορία ενός πατέρα και του γιου του που εργάζονταν μαζί στο μοιραίο ανθρακωρυχείο.

Ο 43χρονος Χουσεΐν Αβκάς, είχε συνταξιοδοτηθεί, αλλά για να προσφέρει μία πιο άνετη ζωή στην οικογένειά του εξακολουθούσε να εργάζεται στο ανθρακωρυχείο, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι.

Ηταν ομαδάρχης. Οπως λένε οι ανθρακωρύχοι «νιώθεις ασφαλής εάν έχεις έναν καλό αρχηγό, που μπορεί επίσης να σε εκπαιδεύσει καλά».

Ο Αβκάς μετακόμισε στη Σόμα το 1990 από την επαρχία Ολντού της Μαύρης Θάλασσας. Το Ολντού είναι διάσημη για τους καλούς ανθρακωρύχους της, και έτσι ήταν εύκολο να βρει δουλειά στη Σόμα.

Ο γιος του, Φατίχ, ήταν ο πρώτος που ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, ενώ ο νεότερος, ο Φερχάτ, ξεκίνησε να δουλεύει στο ανθρακωρυχείο στα 19 του.
Είναι άγραφος νόμος το γεγονός ότι ανθρακωρύχοι από την ίδια οικογένεια δεν μπορούν να εργάζονται στην ίδια βάρδια, αλλά αυτό δεν ίσχυε στην περίπτωση των Αβκάς, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Οι τρεις ανθρακωρύχοι δεν ήθελαν να ενοχλούν τη μητέρα Μελέκ, τρεις φορές την ημέρα με τις ετοιμασίες για τις (τρεις) βάρδιες.

Την ημέρα του ατυχήματος ο Χουσεΐν και ο Φερχάτ έφυγαν από το σπίτι για το ανθρακωρυχείο. Ο Φατίχ έμεινε στο σπίτι γιατί ήταν άρρωστος. Ο Χουσεΐν Αβκάς ήταν ο αρχηγός μιας ομάδας 60 ανδρών, συμπεριλαμβανομένου και του γιου του, Φερχάτ, ο οποίος ήθελε να μάθει όλα τα μυστικά του επαγγέλματος από τον πατέρα του. Ηταν ανθρακωρύχος για λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο Χουσεΐν άφησε την ομάδα του για μία στιγμή προκειμένου να κάνει ένα τηλεφώνημα την ώρα που ο Φερχάτ και οι συνάδελφοί του βρίσκονταν εκατοντάδες μέτρα κάτο από τη γη. Τότε, μία απροσδόκητη φωτιά και μονοξείδιο του άνθρακα κατέκλυσαν το ορυχείο.

Ο Χουσεΐν συνειδητοποίησε πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση, αλλά δεν δίστασε λεπτό να κατέβει κάτω και να ξαναβρεί το γιο του. Καθώς οι συνάδελφοί του που βρίσκονταν κοντά στην έξοδο έτρεχαν να ξεφύγουν, εκείνος έτρεξε προς την αντίθετη κατεύθυνση για να σώσει το γιο του και τους αγαπημένους του φίλους και συναδέλφους. Από τότε κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη. Ουδείς γνωρίζει πόσο μεγάλο αγώνα έδωσαν εκεί κάτω ή ποια ήταν τα τελευταία τους λόγια.

Αλλά ένας διασωθείς δίνει ένα στοιχείο: «Ηταν αγκαλιασμένοι, όταν τους βρήκαμε νεκρούς». Πλέον αναπαύονται ο ένας δίπλα στον άλλον στο κοιμητήριο Κιρκαάτς, της Σόμα.

Η μητέρα Μελέκ και ο Φατίχ που την τελευταία στιγμή γλίτωσε, καθώς και ο μικρότερος αδελφός του Φερντί είναι βυθισμένοι στο πέθνος.

Χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο-ένας προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Μία ακόμη ιστορία που έρχεται να ενισχύσει το τραγικό του συμβάντος στη Σόμα αποκαλύπτει ένας από τους διασωθέντες, ο οποίος δήλωσε στη Χουριέτ, ότι ένας παγιδευμένος εργάτης αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με τη ζώνη του, μέσα στην απόγνωσή του, περιμένοντας βοήθεια, ενώ άλλοι χτυπούσαν το κεφάλι τους στους τοίχους.

Ο Χασάν Οζντίλ, εργάτης που κατάφερε να διαφύγει μόλις λίγα λεπτά πριν συμβεί η τραγωδία, δήλωσε στη Hürriyet ότι οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν μέσα στο ορυχείο ήταν σοκαριστικές.

«Είδα έναν εργάτη με μία ζώνη περασμένη γύρω από το λαιμό του, προσπαθώντας να αυτοκτονήσει. Πήγα στην περιοχή λίγα μέτρα πάνω από το σημείο της έκρηξης. Αλλά υπήρχε τόσο πολύ αέριο που έκανα πίσω. Μου είπαν ότι μερικοί εργάτες χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο. Οι μάσκες τους δεν λειτουργούσαν. Εχω που κουβαλάω αυτή τη μάσκα τρία χρόνια, αλλά ακόμη δεν ξέρω τι γίνεται. Οι μάσκες πρέπει να ελέγχονται κάθε έξι μήνες, αλλά κανείς δεν ήρθε να ελέγξει», σημείωσε ο Οζντίλ.

Πρόσθεσε, δε, ότι έμαθε για την έκρηξη στο εσωτερικό του ορυχείου όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον επικεφαλής του, που ήταν ακόμη μέσα. «Ήταν η τελευταία κλήση που είχα από εκείνον», είπε.

«Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 2.400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Πήγα μέσα. Εβαζαν τους ανθρώπους στους ιμάντες μεταφοράς. Θα ήταν περίπου 50-60 άτομα. Οι φίλοι μου ανέβηκαν στους ιμάντες και πέθαναν εκεί», πρόσθεσε.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου