ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Για βιασμό κατηγορείται ο νέος υπουργός Εσωτερικών -Διαδηλώσεις κατά του Μακρόν στο Παρίσι

γαλλία-για-βιασμό-κατηγορείται-ο-νέος-3564

Στο «μάτι του κυκλώνα» ο Εμανουέλ Μακρόν για την επιλογή του νέου υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό και παρενόχληση στη Γαλλία.

Ο Ζεράλντ Νταρμανάν, στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί στο παρελθόν, βρίσκεται αντιμέτωπος με δικαστική διαμάχη, καθώς μια γυναίκα υποστηρίζει πως τη βίασε το 2009. Ο Νταρμανάν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, από τον Σοσιαλιστή Κριστόφ Καστανέρ, μετά τον ανασχηματισμό Μακρόν που έχει ως στόχο, ο Γάλλος πρόεδρος να ανακτήσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων στη χώρα.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει ήδη από το 2018, αλλά τέθηκε στο αρχείο πριν καν φτάσει στις δικαστικές αίθουσες. Ωστόσο, στις αρχές Ιουνίου, οι δικαστικές Αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά την υπόθεση που «καίει» τον νέο υπουργό Εσωτερικών που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τον χθεσινό ανασχηματισμό.

«Ρουσφέτι» με αντάλλαγμα σεξουαλικές χάρες καταλογίζει στον νέο υπουργό

Ο Σοφί Πάτερσον Σπατζ, υποστηρίζει σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα πως πλησίασε τον νυν υπουργό, τότε τομεάρχη δικαιοσύνης στο κόμμα της γαλλικής Δεξιάς, προκειμένου να τη βοηθήσει με κάποιες εκκρεμότητες της με τη δικαιοσύνη.

Η γυναίκα υποστηρίζει πως ο Νταρμανάν της υποσχέθηκε να παρέμβει, με αντάλλαγμα σεξουαλικές χάρες. Ο ίδιος ο νέος υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε πως είχε σεξουαλικές σχέσεις με την εν λόγω γυναίκα, ωστόσο υποστήριξε πως αυτό συνέβη με τη συγκατάθεσή της.

Στήριξη στον Νταρμανάν προσφέρει το περιβάλλον Μακρόν

Πάντως το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, φέρεται να μην ανησυχεί για την υπόθεση του Νταρμανάν σημειώνοντας πως «φαίνεται πως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Από το Ελιζέ ωστόσο τόνισαν πως δεν επιθυμούν να σχολιάσουν δικαστική υπόθεση σε εξέλιξη. Από τη γαλλική προεδρία τονίζουν πως ο Ζεράλντ Νταρμανάν «εμπνέει τους περισσότερους» και «ενσαρκώνει την δημοκρατική τάξη, μια προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Τρεις γυναίκες πραγματοποίησαν τόπλες διαμαρτυρία μπροστά από το μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι σήμερα, με μία εξ αυτών να έχει ζωγραφίσει στο στήθος της το σύνθημα «RIP στις υποσχέσεις», λίγο αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ηγηθεί του πρώτου υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Μια άλλη διαδηλώτρια είχε ζωγραφίσει στο στήθος της το σύνθημα «Το Μοχθηρό Συμβούλιο». Και οι τρεις γυναίκες, τουλάχιστον η μία εκ των οποίων είχε γραμμένο στην πλάτη της το όνομα της φεμινιστικής οργάνωσης Femen, συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Οι ακτιβίστριες διαμαρτύρονται για την ανάθεση του υπουργείου Εσωτερικών στον Νταρμανάν, αλλά και για τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος φέρεται να επικρίνει το κίνημα #MeToo για τα δικαιώματα των γυναικών στον εργασιακό χώρο και την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο. Οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν σε δύο σημεία στο Παρίσι, επικρίνοντας τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέδειξε ως «μεγάλο ζήτημα» της θητείας του την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου