ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Τιμωρία του αστυνομικού ζητά η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα

τουρκία-τιμωρία-του-αστυνομικού-ζητά-353112

Δεν είναι διατεθειμένη να συγχωρήσει τον αστυνομικό που την ψέκασε από πολύ κοντινή απόσταση με σπρέι πιπεριού στις 28 Μαΐου 2013, στη διάρκεια διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, η Τσεϊντά Σουνγκούρ, γνωστή κι ως «η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα».

Η κυρία Σουνγκούρ, καθηγήτρια Αστικού Σχεδιασμού στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης, κατέθεσε την Τρίτη στη δίκη του 24χρονου αστυνομικού Φατίχ Ζενγκίν. Οπως είπε ενώπιον του δικαστηρίου

«Την ώρα που εξασκούσα το νόμιμο δικαίωμα μου να συμμετέχω σε διαδηλώσεις, ο αστυνομικός χρησιμοποίησε εναντίον μου μια υπερβολική ποσότητα δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού. Μάλιστα, συνέχισε να μου ρίχνει σπρέι πιπεριού κι αφού του είχα γυρίσει τη πλάτη μου για να προστατευθώ», είπε ζητώντας την τιμωρία του.

«Θέλω να τιμωρηθεί για την πράξη του. Θα μπορούσα να είχα σκοτωθεί. Υπέφερα για πάνω από μια ώρα ενώ είχα υποστεί σοκ», τόνισε η καθηγήτρια. Και τόνισε : «ούτε μια στιγμή δεν έφερα αντίσταση ή προσέβαλλα τις αστυνομικές δυνάμεις».

Στον Ζενγκίν, ο οποίος δεν παρέστη στο δικαστήριο, έχουν αποδοθεί κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας, ως συνέπεια των επιθέσεών του ενώ ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Αντνάν Τσιμέν έχει ζητήσει να του επιβληθεί τριετής φυλάκιση και να τεθεί σε διαθεσιμότητα, για άσκηση αδικαιολόγητης βίας εις βάρος πολιτών.

Όπως είχε καταθέσει και πριν τη δίκη η Σουνγκούρ, βρισκόταν σε μια ομάδα ατόμων που πήγαν προς το πάρκο για να το υπερασπιστούν ειρηνικά από τους εκσκαφείς που είχαν πάει να το ισοπεδώσουν. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με πάνοπλους αστυνομικούς και η Σουνγκούρ είχε αποσπαστεί από το πλήθος παροτρύνοντας τους αστυνομικούς να συνομιλήσουν ειρηνικά. Τότε ο Ζενγκίν την ψέκασε με χημικά στο πρόσωπο από πολύ κοντινή απόσταση.

Η απρόκλητη επίθεση έκανε τα σγουρά μαλλιά της να ανεμίσουν και την άφησε, όπως και τους υπόλοιπους διαδηλωτές μαζί με τους οποίους είχε μεταβεί στο πάρκο Γκεζί, να προσπαθεί να αναπνεύσει μέσα σε ασφυκτική ατμόσφαιρα. Λίγο αργότερα κατέρρευσε σε ένα κοντινό παγκάκι, αλλά η 26χρονη τουρκάλα φωτογράφος του πρακτορείου Reuters Σιμέν Μπαμπούλ που απαθανάτισε τη στιγμή της επίθεσης, έκανε την καθηγήτρια παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης στην αυθαιρεσία των κυβερνώντων. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τη δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε σκίτσο, καρτούν, γκραφίτι και αυτοκόλλητα, ενώ στη Σμύρνη μετετράπη σε γιγαντοαφίσα-σύμβολο των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου