ΔΙΕΘΝΗ

15χρονος ανάμεσα στους 205 νεκρούς του ανθρακωρυχείου

15χρονος-ανάμεσα-στους-205-νεκρούς-του-ανθ-352022

Ενας 15χρονος συγκαταλέγεται στη μακάβρια λίστα των 205 θυμάτων της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, στη Μανίσα της δυτικής Τουρκίας.

Το θάνατο του 15χρονου Κεμάλ Γιλντίζ επιβεβαίωσε ο θείος του, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο Doğan από το σημείο που τοποθετούνται οι νεκροί προσωρινά, είπε ότι ο νεαρός ήταν ένας από αυτούς που χάθηκαν στην καταστροφή.

Η απώλεια του 15χρονου έρχεται ως επιβεβαίωση στις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στην εταιρεία διαχείρισης του ανθρακωρυχείου σχετικά με τις προσλήψεις ανήλικων και με ελλιπή εκπαίδευση εργατών.

«Η τουρκική κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις για το ανθρακωρυχείο»

Ο τραγικός απολογισμός της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα έχει αισίως ανέλθει στους 205 νεκρούς, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, και κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα.

«Η τουρκική κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις για το ανθρακωρυχείο»
Η Τουρκία πενθεί. Ο Γιλντίζ φοβάται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς εκτιμάται ότι την ώρα της έκρηξης μέσα στο ορυχείο εργάζονταν περίπου 800 άνθρωποι. Ωστόσο, ο υπουργός δεν έχει ακόμη παραιτηθεί, αναφέρει σε άρθρο του στη Χουριέτ ο Μουράτ Γετκίν.

Ήταν ένας από αυτούς που επισκέφθηκαν το ανθρακωρυχείο εννέα μήνες πριν, εξαίροντας την «ποιότητα των μέτρων ασφαλείας και το επίπεδο της τεχνολογίας στα ορυχεία της Soma Mining, ιδιοκτησίας του Αλί Γκιουρκάν.

Σε συνέντευξή του το 2012, ο Γκιουρκάν είχε δηλώσει ότι η εταιρείας είχε καταφέρει να ρίξει το κόστος του άνθρακα στα 24 δολάρια ανά τόνο από τα 130 δολάρια που ήταν η τιμή πριν την ιδιωτικοποίηση, κατασκευάζοντας απλώς οι ίδιοι τους ηλεκτρικούς μετασχηματιστές αντί να τους εισάγουν, μεταξύ των άλλων μέτρων όπως πρόσληψη υπεργολάβων για τη σκληρή δουλειά με χαμηλούς μισθούς παρά (εξειδικευμένους) εργάτες από την ένωση Maden-İş.

Το κόμμα Ερντογάν, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, ήταν αυτό που στις 29 Απριλίου απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με την ασφάλεια στα ορυχεία της Σόμα.

Ηταν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα CHP της αντιπολίτευσης που συνέταξε την πρόταση. Ο βουλευτής του για τη Μανίσα, Οζγκιούρ Οζέλ, είχε πει από το βήμα της εθνοσυνέλευσης ότι υπάρχουν αναφορές για συχνά ατυχήματα με απολογισμούς που θα πρέπει να εγείρουν την ανησυχία και τα οποία «προειδοποιούν» για μεγαλύτερες απώλειες και ότι θα πρέπει η βουλή να εξετάσει το ζήτημα ώστε να θεσπίσει επίπλέον μέτρα.

Η απάντηση που ήρθε από το ΑΚΡ και τον βουλευτή της Μανίσα Μουζαφέρ Γιουρτάς, ήταν ότι τα ανθρακωρυχεία είναι ασφαλέστερα από άλλα σε πολλές χώρες του κόσμου -παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταγράψει ένα απο τα πιο θανατηφόρα παγκοσμίως- και η πρόταση απορρίφθηκε.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου