ΔΙΕΘΝΗ

Αναστασιάδης: Οι Ελληνοκύπριοι δεν εμπιστεύονται την Τουρκία

αναστασιάδης-οι-ελληνοκύπριοι-δεν-εμ-350810

Οι Ελληνοκύπριοι δεν εμπιστεύονται την Τουρκία και αυτός είναι ο λόγος που το 76% είχε ψηφίσει εναντίον του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς».

Αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτά που έχει προτείνει δεν είναι για να νικήσει η μία πλευρά την άλλη, αλλά είναι πολύ ισορροπημένες προτάσεις και στοχεύουν στην αύξηση της πεποίθησης και των δύο κοινοτήτων, ότι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, πράγματι, κάτι γίνεται.

Επίσης, παρατήρησε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα πως η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα θα αντικρίσουν, τελικά, θετικά την πρόταση για άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ο κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη της τουρκοκυπριακής πλευράς πως πρόκειται για χάσιμο χρόνου και απέρριψε τις επικρίσεις ότι φαίνεται να μη βιάζεται για λύση.

«Όποιος βιάζεται σκοντάφτει» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αποδυναμωθεί, καθόλου, η αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού, το συντομότερο.

Σε περίπτωση μη λύσης, προέβλεψε ότι το τίμημα θα πληρώσουν και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι.

Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού πρέπει να διαμοιραστεί, δικαίως, στο κοινό κράτος που θα δημιουργηθεί στη βάση της ομοσπονδίας.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου