ΔΙΕΘΝΗ

Πάγωσαν οι προεκλογικές εκστρατείες στην Ισπανία μετά το φόνο της Δευτέρας

πάγωσαν-οι-προεκλογικές-εκστρατείες-350533

Ο φόνος μιας αξιωματούχου του ισπανικού κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, για τον οποίο είναι ύποπτη μια γυναίκα που είχε χάσει τη δουλειά της, έχει προκαλέσει σοκ στην πολιτική τάξη της Ισπανίας, η οποία ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

Γνωστή για τον ισχυρό χαρακτήρα της, η Ισαμπέλ Καράσκο, πρόεδρος της επαρχίας Λεόν και επικεφαλής της οργάνωσης του Λαϊκού Κόμματος (PP) της πόλης, δέχθηκε πολλαπλούς πυροβολισμούς τη Δευτέρα ενώ διέσχιζε πεζογέφυρα.

Το έγκλημα έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Ισπανία, η οποία δεν είναι συνηθισμένη σε αυτού του τύπου τις επιθέσεις, έπειτα και από τον τερματισμό των επιθέσεων της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ETA, οι οποίες είχαν κύριο στόχο αιρετούς αξιωματούχους στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο Τύπος δημοσιεύει σήμερα τη φωτογραφία του πτώματος της περιφερειάρχη καλυμμένου με σεντόνι και ορισμένες εφημερίδες εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο του μίσους εναντίον της πολιτικής τάξης σε μια χώρα που συνθλίβεται από την κρίση και την ανεργία να αγγίζει το 26%.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ματαίωσε αμέσως όλες τις πολιτικές εκδηλώσεις του, όπως και το σοσιαλιστικό κόμμα, ο κύριος σχηματισμός της αντιπολίτευσης. Ματαιώθηκε επίσης το ντιμπέιτ που επρόκειτο να διεξαχθεί ανάμεσα στους επικεφαλής των ψηφοδελτίων του PP και του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE) Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και Ελένα Βαλεντσιάνο.

Ο Μαριάνο Ραχόι και πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής τάξης μετέβησαν την Τρίτη στο παρεκκλήσι όπου έχει μεταφερθεί η σορός της Ισαμπέλ Καράσκο, η ταφή της οποίας πρόκειται να γίνει σήμερα σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Μια 55χρονη μητέρα και η 35χρονη κόρη της, οι οποίες συνελήφθησαν αμέσως μετά το φόνο, εξακολουθούν να ανακρίνονται από την αστυνομία, η οποία αναζητεί επίσης το όπλο του εγκλήματος.

Η Μαρία Μονσεράτ Γκονθάλεθ Φερνάντεθ και η κόρη της Μονσεράτ Τριάνα Μαρτίνεθ Γκονθάλεθ είναι αμφότερες στρατευμένες στο τοπικό Λαϊκό Κόμμα, δήλωσε τοπική εκπρόσωπος του κόμματος.

Το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε χθες αμέσως μετά το φόνο πως πρόκειται για «προσωπική εκδίκηση»

Σύμφωνα με πηγή στο δημαρχείο της Λεόν, η Μονσεράτ Τριάνα Μαρτίνεθ, κόρη ενός τοπικού επιθεωρητή της αστυνομίας, είχε προσληφθεί ως προσωρινή υπάλληλος από τη διοίκηση της επαρχίας, αλλά έχασε τη δουλειά της το 2011 όταν η θέση δόθηκε σε ένα άλλο πρόσωπο, ανέφερε πηγή στο δήμο της Λεόν.

«Η περιφέρεια, όταν ήλεγξε τους μισθούς που έλαβε αυτή η νέα γυναίκα, είδε ότι είχε λάβει 12.000 ευρώ παραπάνω. Της ζήτησε να τα επιστρέψει, έγιναν πολλές δικαστικές διαδικασίες και η διοίκηση της περιφέρειας τελικά κέρδισε» εξήγησε η πηγή.

«Η νεαρή γυναίκα επρόκειτο να επιστρέψει τα χρήματα και φαίνεται πως αυτό ήταν μια από τις αιτίες των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου