ΔΙΕΘΝΗ

Υπόσχεση… αγνότητας από νεαρές Αμερικανίδες έως το γάμο

υπόσχεση-αγνότητας-από-νεαρές-αμερι-350156

«Υπόσχομαι να ζήσω μια αγνή ζωή ενώπιον του Θεού… και του μπαμπά μου». Με τα λόγια αυτά κάθε χρόνο δεκάδες κορίτσια γύρω στην ηλικία των 12 ετών δεσμεύονται εμπρός στις συνομήλικές τους, αλλά κυρίως μπροστά στους μπαμπάδες τους, να παραμείνουν παρθένες ως την ημέρα του γάμου τους.

Πρόκειται μάλιστα για ένα ιδιαίτερο τελετουργικό, γνωστό ως «χορός αγνότητας», που έχει γίνει εδώ και 14 χρόνια θεσμός στο Κολοράντο Σπρινγκς, ελκύοντας τα φώτα της δημοσιότητας ως κάτι μάλλον παράλογο παρά χαριτωμένο. Φαινόμενο όμως που τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Αμερική, με αντίστοιχες «τελετές» να πραγματοποιούνται σε 48 από τις 50 Πολιτείες, θυμίζοντας το πρώτο «κίνημα αγνότητας» που έχει τις ρίζες του πίσω στο 1980 και αναπτύχθηκε ως απάντηση στη μάστιγα του AIDS.

Ενας καχύποπτος φωτογράφος
Αρχικά καχύποπτος, όπως ο ίδιος παραδέχεται, ο σουηδός φωτογράφος Ντέιβιντ Μάγκνουσον ξεκίνησε το 2010 την προετοιμασία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ. Θέλησε να φωτογραφίσει τα νεαρά κορίτσια και τους πατεράδες τους στη διάρκεια των Purity Balls.

«Οταν πρωτοάκουσα για τους χορούς αγνότητας φανταζόμουν εξαγριωμένους αμερικανούς πατεράδες σε πανικό, τρομοκρατημένους για οτιδήποτε θα μπορούσε να πληγώσει τις κόρες τους ή την τιμή τους» αναφέρει ο φωτογράφος. Η εμπειρία του όμως άλλαξε τον τρόπο που βλέπει πια αυτό το τελετουργικό. «Συχνά τα κορίτσια είχαν πάρει μόνα τους την απόφαση βάσει των δικών τους πεποιθήσεων και της πίστης τους, με τους πατεράδες τους να το μαθαίνουν λαμβάνοντας την πρόσκληση για τον χορό».

Εκεί τα νεαρά κορίτσια ντυμένα στα λευκά χορεύουν με τους μπαμπάδες τους, οι οποίοι υπόσχονται να προστατεύουν τη δέσμευση της κόρης τους για αγνότητα. Στη διάρκεια μάλιστα της τελετής τούς προσφέρουν και «δαχτυλίδια αγνότητας» για να συμβολίσουν την αφοσίωσή τους στην παρθενία.

Στην πιο γνωστή τελετή, αυτή του Broadmoor Hotel στο Κολοράντο Σπρινγκς, περισσότεροι από 60 πατεράδες υπογράφουν και μια «διαθήκη αγνότητας». Ο χορός των νεαρών κοριτσιών φέρνει στο κέντρο της αίθουσας έναν μεγάλο σταυρό, στη βάση του οποίου κάθε μία εναποθέτει ένα τριαντάφυλλο, δίνοντας σιωπηρά την υπόσχεσή της. Η βραδιά τελειώνει με χορό ανάμεσα σε μπαμπάδες και κόρες.

Στιγμές σαν αυτές αποτυπώνονται στην έκθεση με την εύλογη ονομασία «Purity» του σουηδού καλλιτέχνη, ο οποίος βλέποντας την πραγματικότητα με διαφορετική ματιά από αυτή που του υπέβαλαν η κουλτούρα και τα στερεότυπά του, θέλησε να δημιουργήσει όμορφα πορτρέτα. Τόσο όμορφα που γονείς και κόρες θα είναι υπερήφανοι για αυτά όσο και για τις αποφάσεις τους. «Για εμένα η έκθεση αυτή είναι ένα μάθημα για το πώς μεταφράζουμε τον κόσμο μέσα από τις αξίες που η κοινωνία στην οποία μεγαλώνουμε μας έχει εμφυσήσει» γράφει ο φωτογράφος.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου