ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο νότιο Σουδάν

συμφωνία-για-κατάπαυση-του-πυρός-στο-ν-345785

Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός κατέληξαν την Παρασκευή ο πρόεδρος του νότιου Σουδάν, Σάλβ Κιρ και ο επικεφαλής των ανταρτών Ριέκ Μασχάρ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει άμεση εκεχειρία, σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, νέο Σύνταγμα και εκλογές.

Οι συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και περισσότερους από ένα εκατομμύριο άστεγους, που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Η κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί τον Ιανουάριο κατέρρευσε μέσα σε λίγες μέρες, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την επανέναρξη των εχθροπραξιών.

Η συμφωνία επετεύχθη κατόπιν της αυξημένης διεθνούς πίεσης για τον τερματισμό των εθνοτικών συγκρούσεων που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες ότι θα εξελιχθούν σε γενοκτονία.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση των δυο ανδρών στην Αιθιοπία. Ήταν η πρώτη φορά που οι Κιρ και Μασχάρ ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο μετά από το ξέσπασμα της βίας στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι δυο τους μετά από μακρά διαμάχη για την εξουσία έσφιξαν τελικά τα χέρια και προσευχήθηκαν μαζί.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν, επίσης, ότι μια μεταβατική κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει την «καλύτερη ευκαιρία» για τη διεξαγωγή των εκλογών τον επόμενο χρόνο, Εν τούτοις δεν υπήρξε άμεση απόφαση σχετικά με το ποιοι θα στελεχώνουν αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ζητώντας από τις δύο πλευρές να εξασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της.

«Η σημερινή συμφωνία να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες στο Νότιο Σουδάν και η απόφαση να διαπραγματευτούν (το σχηματισμό) της μεταβατικής κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» για τη χώρα, είπε σε ανακοίνωσή του.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου