ΔΙΕΘΝΗ

Εξοδος από την Ευρώπη ισοδυναμεί με έξοδο από την Ιστορία

εξοδος-από-την-ευρώπη-ισοδυναμεί-με-έξ-343581

Τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη έκρουσε χθες με άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde» ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ολάντ κάλεσε τους Γάλλους ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη τους στον «λαϊκισμό» στις κάλπες του Μαΐου και να μείνουν μακριά από τον «πειρασμό μιας εξόδου από την Ευρώπη», τονίζοντας ότι αυτή ισοδυναμεί με «μια έξοδο από την Ιστορία».

Ο πρώτος πολίτης της Γαλλίας μάλιστα προειδοποίησε τους ψηφοφόρους θυμίζοντας «τη σοβαρή τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φ. Μιτεράν κατά την τελευταία του ομιλία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» στην οποία είχε πει: «ο εθνικισμός ισοδυναμεί με πόλεμο, η Ευρώπη ισοδυναμεί με ειρήνη!».

Συνεχίζοντας την πλαγιοκόπηση της ακροδεξιάς, που με τη Μαρίν Λεπέν στο τιμόνι της έχει συνεχή άνοδο στις δημοσκοπήσεις, ο Φ. Ολάντ ανέφερε στο άρθρο του στη «Le Monde» ότι «η θεμελιώδης πραγματικότητα ότι η Ευρώπη ισοδυναμεί με ειρήνη απειλείται από τις δυνάμεις που επιζητούν να την αφανίσουν εκμεταλλευόμενες την απογοήτευση, στηριζόμενες στην αποθάρρυνση και ανακινώντας φόβους».

Εξακοντίζοντας τα βέλη του κατά του Εθνικού Μετώπου, το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι πιθανό να έρθει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές στη Γαλλία, ο Γάλλος πρόεδρος προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να υπάρξει εναντίωση σε όσους χρησιμοποιούν «τους μετανάστες ως αποδιοπομπαίους τράγους στη θρησκευτική διαμάχη ή στην αντιπαράθεση μεταξύ των εθνικών ταυτοτήτων και την ευρωπαϊκή δέσμευση».

Μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος στο άρθρο του χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο της εγκατάλειψης του ευρώ ως «μια παγίδα», αφού, όπως αναφέρει, αυτή θα οδηγήσει στην «εθνική παρακμή» και τονίζει ότι «μια έξοδος από την Ευρώπη θα ισοδυναμούσε με μια έξοδο από την Ιστορία». Παρά ταύτα, ο Φ. Ολάντ κάνει αναφορά και στα μειονεκτήματα της Ενωσης, καθώς αναγνωρίζει στο άρθρο ότι η ΕΕ «απογοητεύει με την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την ανεργία ή με τους θεσμούς της και τους περίπλοκους κανόνες της».

Η Ευρώπη που οραματίζεται ο Ολάντ είναι: «Αυτή η Ευρώπη που ξεκινώντας από την Ευρωζώνη ξαναδίνει δύναμη στην οικονομία, θέτει τέλος στην τυφλή λιτότητα, πλαισιώνει τα οικονομικά με την επίβλεψη των τραπεζών, μετατρέπει τη μεγάλη αγορά σε πλεονέκτημα έναντι της παγκοσμιοποίησης και υπερασπίζεται το νόμισμά της κατά των παράλογων κινήσεων. Η Γαλλία περισσότερο από την πρόοδο της Ευρώπης θέλει την Ευρώπη της προόδου».

Το πρόσωπο

Μαρίν Λεπέν

Φιλοδοξίες πέρα από τη Γαλλία

Το προβάδισμα που δίνουν στο Εθνικό Μέτωπο οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν μάλιστα ότι οι σοσιαλιστές μένουν στην τρίτη θέση, υποχρέωσε τον Φ. Ολάντ να απαντήσει δημόσια στη Μαρίν Λεπέν. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου έχει μεγάλες φιλοδοξίες, που ξεπερνούν τα «στενά» όρια της Γαλλίας. Οπως έχει δηλώσει, θέλει να σχηματίσει μια ομάδα με τα άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου που θα συστήσουν κοινό μέτωπο και θα «εμποδίσουν την πρόοδο της Ευρώπης». Η επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος θέλει η χώρα της να εγκαταλείψει το ευρώ, εναντιώνεται στην αρχή της ελεύθερης κίνησης των προσώπων εντός της ΕΕ και απαιτεί η εθνική κυριαρχία να υπερτερεί πάντα σε σχέση με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτά ακούγονται ελκυστικά για μεγάλη μερίδα Γάλλων ψηφοφόρων και της δίνουν την πρωτιά με ποσοστό 22%.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου