ΔΙΕΘΝΗ

Θαλάσσια διένεξη Κίνας – Βιετνάμ προκαλεί ανησυχίες σε Ουάσιγκτον και Τόκιο

θαλάσσια-διένεξη-κίνας-βιετνάμ-προκ-343082

Ογδόντα κινέζικα πλοιάρια έχουν συγκεντρωθεί από τα ξημερώματα της Τρίτης σε διαφιλονικούμενη με το Βιετνάμ περιοχή της θάλασσας της Νότιας Κίνας και προστατεύουν την εγκατάσταση της τεχνολογικά πιο σύγχρονης και μεγαλύτερης πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου από τη θάλασσα.

Βιετναμέζικα σκάφη μεταξύ των οποίων δύο της Ακτοφυλακής που έσπευσαν στην περιοχή για να εμποδίσουν την εγκατάσταση «ήρθαν σε προστριβές» με τα κινέζικα και το Ανόι ανακοίνωσε ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες ναύτες.

Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την αντίδραση του Βιετνάμ, τόνισε ότι η πλατφόρμα τοποθετείται σε «κινέζικους θαλάσσιους χώρους», κάλεσε το Βιετνάμ να αποσύρει τα πλοιάρια από την περιοχή της «κινεζικής θάλασσας», ανέφερε ότι τα βιετναμικά σκαφή εμβόλισαν 171 φορές πολλά κινέζικα πλοιάρια και σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια «ανησυχητική κατάσταση». Την ίδια στιγμή στο Ανόι κυβερνητική πηγή απέρριψε τις «κινεζικές αξιώσεις» για την «ιδιοκτησία της περιοχής» και ανακοίνωσε ότι «θα ζητηθούν εξηγήσεις» από το Πεκίνο.

Η πλατφόρμα έχει αντλητικό μηχανισμό ύψους 138 μέτρων ο οποίος μπορεί να αντλήσει πετρέλαιο σε βάθος 3.000 μέτρων. Θεωρείται το καύχημα της κινεζικής τεχνολογίας στον τομέα των αντλιών, χαρακτηρίζεται «στρατηγικό όπλο της κινέζικης βιομηχανίας» και η έναρξη της κατασκευής του πριν δυο χρόνια είχε χαιρετιστεί ως εθνικό γεγονός.

Το επεισόδιο έχει προκαλέσει ανησυχία στο Τόκιο και την Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Ράσελ αναχώρησε για το Ανόι αλλά το Στειτ Ντιπαρτμεντ έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν παίρνουν θέση στη διένεξη για την Νότιο Θάλασσα της Κίνας». Η ιαπωνική κυβέρνηση ανησυχεί επειδή δεν αποκλείει η Κίνα «να κάνει μια ανάλογη επίδειξη δύναμης και αυθαιρεσίας» στην διαφιλονικούμενη από τις δύο χώρες περιοχή σε άλλο σημείο της θάλασσας της Κίνας. Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, στρατιωτικής, πολιτικής και διπλωματικής φύσης».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου