ΔΙΕΘΝΗ

Newsweek: Ξεπερνά κάθε όριο η κατασκοπεία των ΗΠΑ από το Ισραήλ

newsweek-ξεπερνά-κάθε-όριο-η-κατασκοπεία-των-340515

Το Ισραήλ κατασκοπεύει τις ΗΠΑ περισσότερο από κάθε άλλο σύμμαχό τους και αυτή η παρακολούθηση ξεπερνά κάθε όριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Newsweek.

Στόχοι της ισραηλινής κατασκοπείας είναι τα βιομηχανικά και τεχνολογικά μυστικά της αμερικανικής βιομηχανίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές που συμμετέχουν σε μυστικές συσκέψεις με θέμα την εισαγωγή νομοθεσίας που θα αμβλύνει τους περιορισμούς χορήγησης βίζας στους ισραηλινούς πολίτες.

Μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου που συμμετείχε σε μία τέτοια σύσκεψη τον Ιανουάριο χαρακτήρισε τις μαρτυρίες «εξοργιστικές, ανησυχητικές μέχρι και τρομακτικές», ενώ άλλο μέλος τους Κογκρέσου χαρακτήρισε αυτή την συμπεριφορά «επιβλαβή».

«Καμία άλλη χώρα σύμμαχος των ΗΠΑ δεν ξεπερνά σε τέτοιο βαθμό τα όρια στις κατασκοπευτικές δραστηριότητες, όσο το Ισραήλ» δήλωσε πρώην μέλος του Κογκρέσου που συμμετείχε σε μυστική σύσκεψη στο τέλος του 2013.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών κάνουν λόγο «για βιομηχανική κατασκοπεία, για ανθρώπους που φθάνουν στις ΗΠΑ σε εμπορικές αποστολές, για ισραηλινές εταιρείες που συνεργάζονται με αμερικανικές εταιρείες ή για μυστικούς πράκτορες που ενεργούν κατ΄εντολήν της κυβέρνησης, δηλαδή της πρεσβείας (του Ισραήλ)».

Σύμφωνα με το Newsweek, οι ισραηλινές κατασκοπευτικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ δεν συγκρίνονται με τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες άλλων συμμάχων, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιαπωνία, δήλωσαν πράκτορες της αμερικανικής αντικατασκοπείας σε μέλη των Επιτροπών Νομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Δεν νομίζω ότι αυτές οι αποκαλύψεις προκαλούν έκπληξη σε κανέναν» δήλωσε το πρώην μέλος του Κογκρέσου.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν απέρριψε κατηγορηματικά ότι το Ισραήλ επιδίδεται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

«Το Ισραήλ σέβεται τη δέσμευσή του να μην επιδίδεται σε δραστηριότητες κατασκοπείας στις ΗΠΑ» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, υπαινισσόμενος τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Ουάσινγκτον μετά την υπόθεση του Τζόναθαν Πόλαρντ, ο οποίος καταδικάσθηκε το 1987 σε ισόβια κάθειρξη από την αμερικανική δικαιοσύνη για κατασκοπεία προς όφελος του Ισραήλ.

Πρώην εμπειρογνώμονας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ηλικίας σήμερα 59 ετών, ο Τζόναθαν Πόλαρντ είχε διαβιβάσει στο Ισραήλ χιλιάδες απόρρητα έγγραφα για τις δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στον αραβικό κόσμο.

Ο ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών Γιουβάλ Στάινιτς χαρακτήρισε «ανεύθυνες» και «χωρίς καμιά βάση» τις κατηγορίες που δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό.

«Το Ισραήλ έχει αποφασίσει εδώ και 30 χρόνια να μην κάνει κατασκοπεία στις ΗΠΑ» δήλωσε ο υπουργός μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό. «Δεν έχω δεχθεί παρά εγκώμια για τη συνεργασία ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών κατά τις συνομιλίες που είχα τους τελευταίους μήνες στο Κογκρέσο ή με τους αξιωματούχους διαφόρων αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας» επέμεινε ο Στάινιτς.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου