ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Αφαίρεσαν έδρα βουλευτή και συνεργάτη του Ζαΐρ Μπολσονάρο για διασπορά fake news

βραζιλία-αφαίρεσαν-έδρα-βουλευτή-και-337633

Για πρώτη φορά στην ιστορία το βραζιλιάνικο Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Superior Eleitoral, TSE) αποφάσισε την Πέμπτη (29.10.2021), να αφαιρεθεί η έδρα κοινοβουλευτικού εξαιτίας της διασποράς ψευδών πληροφοριών (fake news). Η αφαίρεση της έδρας έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τη διαγραφή βίντεο από το YouTube του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, όπου υποστήριζε ανυπόστατους ισχυρισμούς σχετικά με τον κορονοϊό.

Τα έξι από τα επτά μέλη του εκλογοδικείου τάχθηκαν υπέρ της αφαίρεσης της έδρας του δεξιού τοπικού βουλευτή Φρανσίσκου Φρανσισκίνι στο τοπικό κοινοβούλιο της πολιτείας Παρανά (νότια της Βραζιλίας) και της στέρησης του δικαιώματός του να εκλέγεται σε δημόσια αξιώματα ως το 2026 εξαιτίας διασποράς fake news.

Πρώην αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας, ο Φρανσισκίνι ήταν επίσης ένας από τους συντονιστές της εκστρατείας του Ζαΐρ Μπολσονάρο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του που μεταδιδόταν απευθείας μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης την ημέρα που διεξαγόταν ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας εκείνης, ο πολιτικός είχε υποστηρίξει πως χειραγωγείτο το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να εμποδιστεί η νίκη του Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Εξαιτίας αυτού του ισχυρισμού, που έγινε χωρίς να παρουσιαστεί η παραμικρή απόδειξη, το TSE αποφάσισε να του αφαιρέσει την έδρα, κρίνοντάς τον ένοχο για «απρεπή χρήση μέσων επικοινωνίας» και «κατάχρηση εξουσίας».

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, αλλά ο κοινοβουλευτικός έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο TSE.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το TSE εκδίκασε άλλη υπόθεση, που αφορούσε προσωπικά τον πρόεδρο. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο κατηγορείτο στο πλαίσιο της υπόθεσης ότι ωφελήθηκε από τη χρηματοδότηση επικεφαλής επιχειρήσεων για τη μαζική αποστολή μηνυμάτων μέσω WhatsApp με περιεχόμενο επικριτικό για πολιτικούς του αντιπάλους κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2018.

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν καταδίκασε τον αρχηγό του κράτους, καθώς τα μέλη του έκριναν πως δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

Όμως το TSE προειδοποίησε ότι, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει των γενικών εκλογών του 2022, «η μαζική αποστολή μηνυμάτων που περιέχουν ψεύδη ή ψευδείς πληροφορίες» ενδέχεται να τιμωρηθεί για τους ίδιους λόγους που το ώθησαν να αφαιρέσει την έδρα του βουλευτή Φρανσισκίνι.

Όπως και ο τοπικός βουλευτής, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο καταφέρεται εδώ και καιρό εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας που αξιοποιείται στη Βραζιλία από το 1996, χωρίς ποτέ να έχει παρουσιάσει αποδείξεις για τις κατηγορίες του.

Αυτή την εβδομάδα ο ακροδεξιός πρόεδρος είδε να αφαιρείται από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και YouTube το βίντεο της εβδομαδιαίας απευθείας παρέμβασής του, στο οποίο αναφέρθηκε σε ψευδή είδηση που συνέδεε το εμβόλιο κατά της COVID-19 με το AIDS.

Για τον ίδιο λόγο, ανεστάλη για επτά ημέρες η λειτουργία του καναλιού του αρχηγού του κράτους στο YouTube τη Δευτέρα (24852201), ενώ ένδεκα γερουσιαστές αξίωσαν την Τρίτη να ανασταλεί η λειτουργία των λογαριασμών του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Instagram.

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου