ΔΙΕΘΝΗ

Στη φυλακή για 14 χρόνια αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

στη-φυλακή-για-14-χρόνια-αρχηγός-της-αντ-332945

Σε ποινή φυλάκισης σχεδόν 14 ετών καταδικάστηκε ο Λεοπόλντο Λόπες, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ως ένοχος «υποκίνησης βίας» κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014.

Η ετυμηγορία προκάλεσε οργή στο ευρύτερο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, πανηγυρισμούς στους υποστηρικτές της κυβέρνησης και δυσφορία στην αμερικανική πρεσβεία, που καλούσε για την απελευθέρωσή του.

Μετά τη μαραθώνια δίκη, το δικαστήριο έκρινε πως οι εκκλήσεις «ειρηνικής αντίστασης» που έκανε ο Λόπες ενώ παρακολουθούσε υπό κράτηση τις διαδηλώσεις είχαν «υποβόσκοντα μηνύματα» και συνιστούσαν έκκληση σε ταραχές.

Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, εννέα μηνών και επτά ημέρων και διατάχθηκε η επιστροφή του στη στρατιωτική φυλακή του Ράμο Βέρντες.

Ο 44χρονος ηγέτης του κόμματος Λαϊκή Θέληση, οικονομολόγος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, είχε τεθεί το 2014 επικεφαλής του κινήματος «Salida» (Έξοδος) που ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνησης του Νικόλας Μαδούρο στο πλαίσιο των φοιτητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη Βενεζουέλα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο 2014.

Γύρω από την υπόθεση του Λόπες, ο οποίος κατατάσσεται στο «ακραία μαχητικό» τμήμα της αντιπολίτευσης, είχαν συνασπιστεί όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.

Ο Λόπες ήταν δήμαρχος του Τσακάο στο Καράκας μέχρι το 2008 και, γόνος πλούσιων οικογενειών αλλά και απόγονος τόσο του Σιμόν Μπολιβάρ όσο και του πρώτου προέδρου της Βενεζουέλας Κριστόμπαλ Μεντόζα, θεωρείται «γαλαζοαίματος πολιτικός» που έχει στενές σχέσεις -και εξαρτήσεις, κατά τους επικριτές του- τόσο με την ελίτ της χώρας όσο και με τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Τσάβες το 2002, είχε βοηθήσει στην παράνομη σύλληψη ενός υπουργού.

Ο ίδιος είχε εμφανιστεί να αψηφά το δικαστήριο και φέρεται (η είσοδος στους δημοσιογράφους είχε απαγορευτεί) να είχε δηλώσει στους δικαστές: «Εάν η ετυμηγορία είναι καταδικαστική, εσείς θα φοβάστε περισσότερο να την αναγνώσετε από ό,τι εγώ να την ακούσω , διότι γνωρίζετε ότι είμαι αθώος»..

Οι συνήγοροι του Λόπες υποστηρίζουν πως το δικαστήριο άκουσε τις καταθέσεις 138 μαρτύρων κατηγορίας και μόνο ενός μάρτυρα υπεράσπισης.

Με το άκουσμα της ετυμηγορίας, δεν άργησαν να ξεσπάσουν συγκρούσεις έξω από το δικαστήριο μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και υποστηρικτών της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το κίνημα του Λόπες, ένας υποστηρικτής πέθανε εξαιτίας καρδιακής προσβολής.

Αντίπαλος του Χιούγκο Τσάβες, ο Λεοπόλντο Λόπες παραδόθηκε στις αρχές στις 18 Φεβρουαρίου 2014 έπειτα από διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο Καράκας. Η παράδοσή του μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτοτε κρατείται το μεγαλύτερο διάστημα σε συνθήκες απομόνωσης. Η οικογένειά του καταγγέλλει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κράτησής του.

Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρομπέρτα Τζέικομπσον δήλωσε, μέσω του Twitter, «εξαιρετικά ανήσυχη» για την καταδίκη του Λεοπόλντο Λόπες και κάλεσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να υπερασπισθεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τρία στελέχη της αντιπολίτευσης, όλοι φοιτητές, που δικάζονταν παράλληλα με τον Λόπες, καταδικάσθηκαν ο ένας σε 10ετή κάθειρξη και οι άλλοι δύο σε 4ετή φυλάκιση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου