ΔΙΕΘΝΗ

Για πρώτη φορά και Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές

για-πρώτη-φορά-και-τουρκοκύπριοι-υποψ-332634

Η κάθοδος, για πρώτη φορά, Τουρκοκυπρίων ως υποψηφίων σε εκλογική διαδικασία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

Οι Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι είναι: ο εκδότης και αρθρογράφος της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος, οι Οσμάν Ζορμπά και Μεχμέτ Μπιριντζί του τουρκοκυπριακού «Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου» (KSP), και Ντενίζ Μπιριντζί και Αλέβ Τουγμπέρκ, που κατέρχονται με τέσσερις ελληνοκυπρίους στον συνδυασμό «Δημοκρατική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία» (ΔΡΑΣυ). Επίσης στις ευρωεκλογές κατέρχεται για πρώτη φορά το νεοσυσταθέν «Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου».

Τα εντός της «Βουλής» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος κόμματα δεν κατέρχονται στις ευρωεκλογές, καθώς δεν θα στηθούν κάλπες στα κατεχόμενα, αλλά μόνο στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα ελληνοκυπριακά κοινοβουλευτικά κόμματα κατέρχονται στις ευρωεκλογές με πλήρεις συνδυασμούς από έξι υποψηφίους, αλλά σε αυτούς δεν υπάρχει Τουρκοκύπριος.

Συνολικά τις έξι έδρες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεκδικούν εξήντα ένας υποψήφιοι κομμάτων και συνδυασμών καθώς και ανεξάρτητοι. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων σε ευρωεκλογές. Σήμερα υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες και άρχισε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία.

Το εκλογικό σώμα θα είναι το μεγαλύτερο σε εκλογές και θα ξεπερνά τις 607 χιλιάδες ψηφοφόρους, καθώς συμπεριλαμβάνονται αυτόματα και οι Τουρκοκύπριοι στη διαδικασία των ευρωεκλογών.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι στο δρόμο για τις ευρωεκλογές το ζητούμενο είναι η ευρύτερη δυνατή κοινωνική σύνθεση και πολιτική συναίνεση. «Αυτή αντικατοπτρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο, με όλα τα χαρακτηριστικά που σήμερα ζητά από εμάς η κοινωνία. Την εμπειρία και την ανανέωση. Το κύρος και τη γνώση. Την ισορροπία της πολιτικής ικανότητας και της τεχνοκρατικής επάρκειας», είπε.

Από την πλευρά του, ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι «η αποχή δεν είναι λύση στις ευρωεκλογές» και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν την ψήφο τους στις δυνάμεις που υπερασπίζονται στην Ευρώπη τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ΕΔΕΚ κατέρχεται μαζί με τους Οικολόγους. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε τους πολίτες να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στις ευρωεκλογές ότι θα πρέπει να υπάρξει τιμωρία των ενόχων για την οικονομική τραγωδία στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η Κύπρος πρέπει να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «εκπροσώπους των πολιτών και όχι της τρόικας».

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σενέρ Λεβέντ δήλωσε ότι υπέβαλε υποψηφιότητα γιατί θεωρεί ότι στην Κύπρο πρέπει να ψηφίζουν όλοι μαζί οι πολίτες . «Εγώ δεν είμαι υποψήφιος των Τουρκοκυπρίων είμαι υποψήφιος όλων των Κυπρίων, που ζουν και υποφέρουν σ` αυτό τον τόπο», τόνισε.

Ο Οσμέν Ζορμπά του τουρκοκυπριακού Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε ότι ο κυπριακός λαός «πρέπει να διεκδικήσει και να έχει το δικαίωμα άμεσης δημοκρατίας σε όλα τα ζητήματα που τον αφορούν, είτε τοπικά, είτε πολιτιστικά, οποιαδήποτε ζητήματα».

Μήνυμα συμφιλίωσης, επανένωσης, αλλά και αγώνα των εργαζομένων έστειλαν οι υποψήφιοι του ανεξάρτητου δικοινοτικού σχήματος ΔΡΑΣυ.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου