ΔΙΕΘΝΗ

Νέες πιέσεις της Gazprom προς το Κίεβο για το φυσικό αέριο

νέες-πιέσεις-της-gazprom-προς-το-κίεβο-για-το-331928

Συνεχίζει τις πιέσεις προς το Κίεβο για το φυσικό αέριο η Gazprom. Όπως ανακοίνωσε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξαντερ Νόβακ, η Gazprom θα μειώσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο, εάν δεν πληρωθεί τον Μάιο.

Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αποθηκεύσει αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου τους καλοκαιρινούς μήνες για να το διοχετεύσει στις ευρωπαϊκές χώρες τη χειμερινή περίοδο.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί τη διαμόρφωση ενιαίας τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου για όλα τα κράτη-μέλη, εκφράζοντας παράλληλα, την αλληλεγγύη του προς την Ουκρανία.

Το Κίεβο εξέφρασε, από την πλευρά του, την πλήρη υποστήριξή του προς την εισαγωγή ενιαίας τιμής του φυσικού αερίου για την ΕΕ, δια στόματος του υπουργού Ένέργειας Γιούρι Πρόνταν.

Ο ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να πληρώσει στη Gazprom 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και θα αποπληρώσει σύντομα το χρέος της ύψους 2,2 δισ. δολαρίων, αν η ρωσική κρατική εταιρεία συμφωνήσει με αυτό τον όρο.

Είχε τονίσει ότι η κυβέρνησή του και η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να παραπέμψουν τη Gazprom σε δικαστήριο επιδιαιτησίας στη Στοκχόλμη με την κατηγορία των διογκωμένων τιμών φυσικού αερίου.

Έδωσε, μάλιστα περιθώριο 30 ημερών στη ρωσική εταιρεία για να απαντήσει στην πρόταση του Κιέβου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου