ΔΙΕΘΝΗ

«Η Ταϊβάν είναι χώρα που αγαπά τη δημοκρατία και την ελευθερία»

η-ταϊβάν-είναι-χώρα-που-αγαπά-τη-δημοκ-330857

Ενώ η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μάχονται για την επικράτηση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ταϊβάν βρίσκεται εν μέσω έντονων διαμάχεων εξουσίας και εμφανίζεται συχνά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Tα όσα συμβαίνουν παρουσιάζονται μέσα από τη συνέντευξη του Πρέσβη Sherman Kuo, Εκπροσώπου της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα.

  • Όπως γνωρίζουμε, η Ταϊβάν βρίσκεται στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού σε μια στρατηγική τοποθεσία για το πρώτο νησιωτικό σύμπλεγμα στον Δυτικό Ειρηνικό. Δώστε μας μια σύντομη περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης στη χώρα σας.
  • Η Ταϊβάν είναι μια δυναμική δημοκρατία και βρίσκεται σε μια στρατηγική γεωπολιτική τοποθεσία. Έχει συνολική έκταση 36.197 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνολικό πληθυσμό περίπου 23,45 εκατομμύρια. Αν και η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι οικονομικές επιδόσεις της Ταϊβάν είναι εξαιρετικές και αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ήταν 8,34%. Η Ταϊβάν έχει σημειώσει τα ακόλουθα επιτεύγματα:
  1. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD 2021, η Ταϊβάν κατέλαβε την 8η θέση στον κόσμο.
  2. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ 2020, η Ταϊβάν είναι η 21η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
  3. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΕ 2020, η Ταϊβάν κατατάσσεται στην 16η θέση παγκοσμίως αναφορικά με την αξία εμπορικών συναλλαγών.
  4. Το 2020, η Ταϊβάν ήταν ο 14ος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν 58,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
  5. Σύμφωνα με την Business Environment Risk Intelligence, η Ταϊβάν αποτελεί τον 4ο καλύτερο προορισμό για επενδύσεις.

Πρόσφατα, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Ταϊβάν φέτος στο 6,2%. Είναι προφανές ότι, εν μέσω πανδημίας, διάφοραδεδομέναγιατιςοικονομικέςεπιδόσεις της χώρας μου παραμένουν εντυπωσιακά.

  • Ποια είναι η αντίδραση της Ταϊβάν στην απειλή της συνεχούς επέκτασης της Κίνας;
  • Η Ταϊβάν είναι μια χώρα που αγαπά τη δημοκρατία και την ελευθερία και υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ακολουθούσε πάντα μια προσέγγιση με επίκεντρο την «ειρήνη, την αμοιβαιότητα, τη δημοκρατία και τον διάλογο» κατά τη διαχείριση των σχέσεων εκατέρωθεν των στενών.

Η Ταϊβάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αυταρχικού επεκτατισμού της Κίνας. Αυτός περιλαμβάνει συνεχείς κυβερνοεπιθέσεις, παραπληροφόρηση, πολεμικές επιχειρήσεις σε γκρίζες ζώνες και στρατιωτικές απειλές κατά της χώρας.

Η Κίνα διεξάγει επίσης ένα σιωπηλό διπλωματικό πόλεμο για να απομακρύνει τους διπλωματικούς συμμάχους της Ταϊβάν, να σαμποτάρει τις σχέσεις με ομοϊδεάτες εταίρους και να εμποδίσει τη συμμετοχή της χώρας σε παγκόσμιους οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ, η UNFCCC, η ICAO και η INTERPOL.

Ο επεκτατισμός της Κίνας έχει κλιμακωθεί σε παγκόσμιο στρατηγικό ανταγωνισμό, από το Χονγκ Κονγκ και το Σιντζιάνγκ έως τις θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας, καθώς και τον Ινδο-Ειρηνικό και την Ευρώπη.

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Ταϊβάν είναι πρόθυμη να πράξει αυτό που της αναλογεί για να συμβάλει στην ειρηνική ανάπτυξη της περιοχής. Η θέση μας για τις σχέσεις εκατέρωθεν των στενών παραμένει η ίδια: ούτε η καλή μας θέληση ούτε οι δεσμεύσεις μας θα αλλάξουν.

Ζητούμε τη διατήρηση του status quo, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη μονομερή μεταβολή του status quo.

  • Τα τελευταία χρόνια, ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) αποστέλλει συνεχώς μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζοντας τη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας της Ταϊβάν (ADIZ). Αισθάνεστε ότι απειλείστε από την Κίνα αυτή τη στιγμή;
  • Ναι σίγουρα. Στις 4 Οκτωβρίου, ένας αριθμός-ρεκόρ 56 κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών παραβίασαν την ADIZ της Ταϊβάν, ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ μίας ημέρας που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, περισσότερα από 600 αεροσκάφη της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας εισήλθαν στην ADIZ της Ταϊβάν, έναντι 380 το 2020.

Σε απάντηση, η Ταϊβάν έστειλε αεροσκάφη, εξέδωσε προειδοποιήσεις και ανέπτυξε πυραυλικά συστήματα αεράμυνας για την παρακολούθηση των κινεζικών αεροπλάνων.

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση από την Κίνα μέσω εντεινόμενων στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Η προσπάθεια του Πεκίνου να διαταράξει το καθεστώς εκατέρωθεν των στενών προκαλεί ανησυχία στις δημοκρατίες παγκοσμίως.

Για να αναλογιστούμε πόσο σοβαρή και επικείμενη είναι η απειλή, πρέπει να εξετάσουμε την τρέχουσα κλιμάκωση και πρόκληση από την Κίνα μαζί με όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με αυτή. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα επέλεξε να προβεί σε επίδειξη ισχύος και να αυξήσει τις εχθροπραξίες.

  • Πώς είναι η σχέση της Ταϊβάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια; Η διεθνής κοινότητα έχει ανταποκριθεί στην έκκληση της Ταϊβάν;
  • Στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στρατηγική της στον Ινδο-Ειρηνικό, περιέγραψε την Ταϊβάν ως σημαντικό εταίρο για τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών και την έναρξη διαλόγου σχετικά με την προστασία δεδομένων.

Δεσμεύτηκε επίσης να εμβαθύνει τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς της με την Ταϊβάν.

Επιπλέον, η ΕΕ βλέπει την Ταϊβάν ως έναν πολύτιμο εταίρο στη βάση μιας κοινής δέσμευσης για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την ενεργό ενίσχυση των σχέσεων με την Ταϊβάν στο πλαίσιο της Στρατηγικής Σύνδεσης ΕΕ-Ασίας. Υιοθέτησε επίσης με συντριπτική πλειοψηφία μία έκθεση για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας της ΕΕ με την Ταϊβάν. Αυτές οι περιεκτικές προτάσεις για την ενίσχυση των δεσμών Ταϊβάν-ΕΕ δείχνουν ότι οι σχέσεις Ταϊβάν-ΕΕ κινούνται προς ένα νέο ορόσημο.

Φέτος, η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί σύμμαχοι της Ταϊβάν υποστήριξαν επίσημα την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ.

Η συμφωνία AUKUS, που ανακοινώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, και το Quad Summit αποτελούμενο από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία, συζήτησαν τη σημασία της ειρήνης και της ασφάλειας στο στενό της Ταϊβάν. Θα εκτιμούσαμε πολύ τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Η Ταϊβάν θα προσπαθήσει να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας συνολικής και ουσιαστικής φιλίας-συνεργασίας με ομοϊδεάτες χώρες, καθώς και να διασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία εκατέρωθεν των στενών και στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου