ΔΙΕΘΝΗ

Η Αμάντα Νοξ «επέφερε το μοιραίο πλήγμα» στη συγκάτοικό της

η-αμάντα-νοξ-επέφερε-το-μοιραίο-πλήγμ-329615

Το Εφετείο της Φλωρεντίας, το οποίο πριν από μερικούς μήνες ανέτρεψε προγενέστερη δικαστική αθώωση της αμερικανίδας Αμάντα Νοξ, καταδικάζοντάς την σε ποινή κάθειρξης 28 ετών και έξι μηνών για το φόνο της Μέρεντιθ Κέρτσερ, στην Περούτζια το 2007, ανακοίνωσε ότι η ίδια ήταν που επέφερε το μοιραίο πλήγμα με μαχαίρι στη βρετανίδα συγκάτοικό της.

Εξηγώντας το αιτιολογικό της απόφασής τους, οι εφέτες είπαν ότι η Νοξ και ο ιταλός σύντροφός της Ραφαέλε Σολετσίτο σκότωσαν την Κέρτσερ ύστερα από έναν καυγά, όπως αναφέρει το BBC.

Αρχικά, οι Νοξ και Σολετσίτο είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία το 2007. Αμφότεροι είχαν δηλώσει αθώοι.

Στη συνέχεια, το 2011, αθωώθηκαν από Εφετείο, αλλά τον περασμένο Ιανουάριο αυτή η απόφαση ανετράπη. Ο Σολετσίτο καταδικάστηκε σε 25ετή ποινή κάθειρξης.

Ανακοινώνοντας χθες Τρίτη, ύστερα δηλαδή από τρεις μήνες, το αιτιολογικό της απόφασής του, το Εφετείο της Φλωρεντίας υποστήριξε ότι το μοιραίο τραύμα στην Κέρτσερ επέφερε η Νοξ στη διάρκεια ομαδικής επίθεσης εναντίον της Βρετανίδας η οποία είχε στόχο τον εκφοβισμό και την ταπείνωσή της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Το Εφετείο διευκρίνισε ότι απέρριψε το επιχείρημα των συνηγόρων υπεράσπισης ότι ο Ρούντι Γκεντέ από την Ακτή του Ελεφαντοστού, ο οποίος εκτίει ήδη 16ετή ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία, έδρασε μόνος του και πρόσθεσε ότι από τα τραύματα τα οποία έφερε το θύμα προκύπτει ότι οι δράστες ήταν πολλοί.

Οι εφέτες εκτιμούν, όπως είπαν, ότι τόσο η Νοξ όσο και ο Σολετσίτο απειλούσαν το θύμα με μαχαίρια την ώρα που ο Γκεντέ είχε ακινητοποιήσει την Κέρτσερ και την βίαζε.

Αλλά η Νοξ ήταν εκείνη που «επέφερε το μοιραίο τραύμα» με κουζινομάχαιρο στην Κέρτσερ, όπως κατέληξε ο προεδρεύων Αλεσάντρο Νεντσίνι.
Η εισαγγελία είχε αρχικά υποστηρίξει ότι η Κέρτσερ δολοφονήθηκε στη διάρκεια ενός άγριου σεξουαλικού παιχνιδιού που ξέφυγε από τον έλεγχο.

Αλλά το Εφετείο της Φλωρεντίας συμφώνησε τελικά με μία μεταγενέστερη εκδοχή σύμφωνα με την οποία η Κέρτσερ δολοφονήθηκε ύστερα από βίαιο καυγά.

Υποστήριξε ότι τη βραδιά της δολοφονίας, η Νοξ και η Κέρτσερ είχαν διαπληκτιστεί για χρήματα.

Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε χθες Τρίτη, η Νοξ υποστηρίζει ότι το αιτιολογικό της απόφασης του Εφετείου «δεν υποστηρίζεται από κάποια αξιόπιστα στοιχεία ή από την λογική».

Τόσο η Νοξ όσο και ο Σολετσίτο αναμένεται να εφεσιβάλουν και την τελευταία δικαστική απόφαση.

Η δίκη τώρα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας, το οποίο θα επικυρώσει ή θα ανατρέψει την ετυμηγορία.

Σε περίπτωση επικύρωσής της, αναμένεται να ξεκινήσει η μακροχρόνια διαδικασία έκδοσης της Νοξ από τις ΗΠΑ, όπου επέστρεψε ύστερα από την αποφυλάκισή της το 2011.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου