ΔΙΕΘΝΗ

Θύελλα για τον εναγκαλισμό Σρέντερ – Πούτιν

θύελλα-για-τον-εναγκαλισμό-σρέντερ-π-329045

«Φωτιές» άναψε στη γερμανική κυβέρνηση ο θερμός εναγκαλισμός του Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τη στιγμή που το Βερολίνο εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον της Μόσχας για αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Ουκρανίας.

Η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε αμέσως να πάρει αποστάσεις, λέγοντας ότι «δεν εκπροσωπεί τη γερμανική κυβέρνηση. Πρέπει να γίνει σαφές στον καθένα ότι ο κ. Σρέντερ εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική πριν από αρκετό καιρό».

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, πάντως, κατάφερε να γίνει το πρόσωπο της ημέρας στη Γερμανία, μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών που πιστοποιούν ότι βρέθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο για να γιορτάσει τα 70ά του γενέθλια που ήταν στις 7 Απριλίου. Η θέση του Βερολίνου είναι λεπτή, εξαιτίας της έντασης που επικρατεί μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και ταυτόχρονα εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στενές σχέσεις Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον Πούτιν επί χρόνια και έχει επικριθεί για αυτές. Οταν εγκατέλειψε την καγκελαρία, διορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της γερμανορωσικής κοινοπραξίας Nord Stream, που διαχειρίζεται τους αγωγούς φυσικού αερίου, οι οποίοι μεταφέρουν το ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη. Λίγοι ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Σρέντερ χρησιμοποιεί την επιρροή του στον Πούτιν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

Τα περισσότερα σχόλια στον γερμανικό Τύπο ήταν αρκούντως δηλητηριώδη. «Ο Σρέντερ γιορτάζει τα γενέθλιά του με τον Πούτιν και κάνει την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας να δείχνει παράλογη», γράφει το «Spiegel», που τονίζει: «Ο πρώην καγκελάριος σφάλλει αν νομίζει ότι μπορεί να συνεχίζει σαν να μη συνέβη τίποτα. Η γερμανική κυβέρνηση, στην οποία ανήκει το κόμμα του, κάνει ό,τι μπορεί αυτήν τη στιγμή για να σταματήσει τον φίλο του Βλαντιμίρ να ακολουθεί διψασμένη για εξουσία πολιτική. Τέτοιες ώρες ένας πρώην ηγέτης της γερμανικής κυβέρνησης θα πρέπει να τηρεί αποστάσεις».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου