ΔΙΕΘΝΗ

Panama papers: Πώς η Mossack Fonseca έμπλεξε στο ξέπλυμα χρήματος τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό

panama-papers-πώς-η-mossack-fonseca-έμπλεξε-στο-ξέπλυμα-χρήματ-32881

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), που ιδρύθηκε το 1863 στη Γενεύη, δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσει τα θύματα των συγκρούσεων. Με πάνω από 10.000 υπαλλήλους, είναι αυτή την στιγμή πολύ ενεργή στη Συρία, το Ιράκ, την Ουκρανία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν και τη Νιγηρία. Κάθε μέρα, οι εργαζόμενοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να σώσουν άλλους. Το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού είναι συχνά αρκετό για να τους προστατεύσει, ως παγκόσμιο σύμβολο ουδετερότητας, ανεξαρτησίας και ακεραιότητας.

Να όμως που το όνομα της ανθρωπιστικής οργάνωσης που εδρεύει στην Ελβετία χρησιμοποιήθηκε για να κρύψει βρώμικο χρήμα. Το αποκάλυψαν και αυτό τα «έγγραφα του Παναμά»: εκατοντάδες επιχειρηματίες κάνουν κατάχρηση της φήμης του Ερυθρού Σταυρού για να παραμείνουν υπεράνω υποψίας.

Η αμαρτωλή νομική εταιρεία Mossack Fonseca του Παναμά προσέφερε στους πελάτες της δύο ιδρύματα: το Brotherhood Foundation και το Faith Foundation. Αυτά τα ιδρύματα, τα οποία δεν είχαν μετόχους, ήταν η βιτρίνα που έκρυβε την πραγματική ταυτότητα των δικαιούχων των τραπεζικών λογαριασμών.

Η υπηρεσία αυτή υπήρξε πολύ επιτυχής. Σύμφωνα με τα έγγραφα που είναι στην διάθεση της Le Monde, περίπου 500 εταιρείες χρησιμοποιούν ένα από αυτά τα δύο ιδρύματα. «Για να μην προκαλέσει υποψίες, η MF απλά καταχώρησε τον Ερυθρό Σταυρό σε αυτόν τον ρόλο. Με αυτή τη ρύθμιση, τα ονόματα των ιδιοκτητών παραμένουν κρυμμένα, και η αύρα της ΜΚΟ τους προστατεύει από τα καχύποπτα βλέμματα», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Και προσθέτει: «Η Mossack Fonseca έχει ετοιμάσει και ένα πιστοποιητικό, που χρησιμοποιείται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με όσα λέει ένας υπάλληλος σε e-mail το 2008, το έγγραφο αναφέρεται στην ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ως δικαιούχο του Faith Foundation. Ενα έγγραφο της 10ης Μαρτίου 2011 δίνει και την διεύθυνση “19 Avenue de la Paix, CH – 1202 Γενεύη, Ελβετία”, δηλαδή την πραγματική ταχυδρομική διεύθυνση της ΔΕΕΣ.

Ενα άλλο e-mail της εταιρείας αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο για αυτή την απάτη:

«Δεδομένου ότι οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει τώρα να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τον τελικό δικαιούχο, έγινε δύσκολο για μας να μην αποκαλύπτουμε την ταυτότητα των ατόμων στο Faith Foundation. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δημιουργήσει αυτή τη δομή που ορίζει τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Ετσι, είναι πιο απλό».

Ο πάροχος των υπεράκτιων υπηρεσιών διευκρινίζει ότι δεν έχει καμμία υποχρέωση να ενημερώσει τον Ερυθρό Σταυρό για τον ρόλο του σε αυτή την δομή, παρά τις εκατοντάδες των υπεράκτιων εταιρειών. «Σύμφωνα με τους νόμους του Παναμά, οι δικαιούχοι ενός ιδρύματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς να το γνωρίζουν», λέει ένας υπάλληλος της MF σε άλλο εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου