ΔΙΕΘΝΗ

Το εμβόλιο κατά του ιού HPV μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου κατά 90%

το-εμβόλιο-κατά-του-ιού-hpv-μειώνει-τον-κί-327632

Το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) οδηγεί σε μείωση των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά περίπου 90%, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τον πραγματικό κόσμο.

Το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (Cancer Research UK) περιέγραψε τα ευρήματα αυτά ως «ιστορικά», ενώ ανέφερε ότι δείχνουν πως το εμβόλιο σώζει ζωές.

Περίπου όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ιούς και υπάρχει πλέον η ελπίδα ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει την ασθένεια.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτή η επιτυχία σημαίνει πως όσες έχουν εμβολιαστεί ίσως να χρειάζονται πού λιγότερες εξετάσεις του τραχήλου της μήτρας.

Το εμβόλιο χορηγείται στα κορίτσια σε ηλικία μεταξύ 11 και 13 ετών, ανάλογα με το πού κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εμβόλιο χορηγείται επίσης και σε αγόρια από το 2019.

Τι διαπιστώθηκε από τη μελέτη
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet”, εξέτασε τι συνέβη αφότου το εμβόλιο χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε κορίτσια το 2008 στην Αγγλία.

Οι μαθήτριες αυτές είναι πλέον ενήλικες, περίπου στα 20 τους χρόνια. Η μελέτη έδειξε μείωση στις προκαρκινικές αλλοιώσεις καθώς και 87% μείωση στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος», ανέφερε ο καθηγητής Πήτερ Σασιένι, ένας από τους ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου.

Οι μειώσεις ήταν λιγότερο δραματικές στην περίπτωση ανοσοποίησης εφήβων μεγαλύτερης ηλικίας στο πλαίσιο εκστρατείας χορήγησης του εμβολίου σε άτομα που δεν το έκαναν στην ώρα τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή λιγότερες έφηβες μεγαλύτερης ηλικίας αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο και ιδανικά πρέπει να χορηγείται προτού γίνουν σεξουαλικά ενεργές.

Συνολικά, η μελέτη εκτιμά ότι το πρόγραμμα για τον HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 περιπτώσεις καρκίνου και 17.200 προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Ο καθηγητής Σασιένι αναφέρει ότι αυτό είναι μοναχά «η κορυφή του παγόβουνου» καθώς όσοι εμβολιάστηκαν είναι ακόμη νέοι για να εκδηλώσουν καρκίνο, έτσι τα νούμερα θα μεγαλώσουν με τον καιρό.

Εξετάσεις
Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες καλούνται να κάνουν εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε τρία με πέντε χρόνια.

Αλλά ο Σασιένι λέει ότι θα αυτό θα πρέπει σίγουρα να αναθεωρηθεί μετά από τα νέα στοιχεία.
Όπως δήλωσε στο BBC: «Θα πρέπει αυτό να αποτελέσει αφύπνιση για τις ρυθμιστικές αρχές, οι γυναίκες θα το διαβάσουν αυτό και θα σκεφτούν “γιατί να πάω για εξετάσεις”;»

«Θα ήλπιζα να καταλήξουμε σε ένα νέο πρόγραμμα εξετάσεων, δύο ή τρεις φορές στη ζωή της κάθε γυναίκας και να συνεχίσουμε τις εξετάσεις σε γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί», αναφέρει.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατά του HPV. Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα σχετικά με το πόσο διαρκεί η προστασία καθώς και αν θα χρειαστεί μια ενισχυτική δόση στη μέση ηλικία.

Υπάρχουν επίσης πάνω από 100 είδη ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε να χρησιμοποιεί ένα εμβόλιο που προστάτευε εναντίον δύο εξ’ αυτών και πρόκειται να ξεκινήσει τη χορήγηση ενός άλλου εμβολίου που προστατεύει ενάντια σε εννέα ιούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι η κύρια αιτία για τα κονδυλώματα.

Οι εκδοχές αυτών των ιών που προκαλούν καρκίνο οδηγούν σε επικίνδυνες μεταβολές στο DNA μολυσμένων κυττάρων που τα μετατρέπουν σε καρκίνο.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε μολυσμένο ιστό. Οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν μέσω του κολπικού, του στοματικού και του πρωκτικού σεξ, κι έτσι συνδέονται με καρκίνους στον πρωκτό, το πέος, καθώς και στο κεφάλι και τον αυχένα.

Ωστόσο, το 99% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τα ανθρώπινα θηλώματα.

Αυτός είναι ο λόγος που πάνω από 100 χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο στο πλαίσιο των σχεδίων του ΠΟΥ να κινηθεί προς την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η Δρ. Βανέσα Σαλίμπα, σύμβουλος επιδημιολόγος στην Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα είναι «σπουδαία» και έδειξαν ότι το εμβόλιο «σώζει ζωές μειώνοντας δραματικά τα επίπεδα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεταξύ των γυναικών»

Η Μισέλ Μίτσελ, επικεφαλής του Cancer Research UK, δήλωσε: «Είναι μια ιστορική στιγμή να βλέπουμε την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι το εμβόλιο κατά του HPV έχει προστατέψει και θα συνεχίσει να προστατεύει χιλιάδες γυναίκες από το να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».

Πηγή: BBC

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου