ΔΙΕΘΝΗ

Ντόμινο επαναφοράς συνοριακών ελέγχων στην ΕΕ μετά τη Γερμανία

ντόμινο-επαναφοράς-συνοριακών-ελέγχ-327517

Η εποχή της ελεύθερης και απρόσκοπτης κίνησης των προσώπων στην Ευρώπη, που διήρκεσε δύο δεκαετίες, μοιάζει να τερματίζεται, καθώς πολλά-κράτη μέλη της ΕΕ επιβάλλουν πλέον ελέγχους στα σύνορά τους εξαιτίας της δίχως προηγούμενο μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Μετά την αναστολή της Σένγκεν εκ μέρους της Γερμανίας, η Σλοβακία και η Τσεχία επανέφεραν τους ελέγχους στα σύνορά τους, η Αυστρία και η Ολλανδία ενισχύουν τους μεθοριακούς ελέγχους με την ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων, ενώ ακολουθεί και η Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία μπλοκάρει το κεντρικό σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών από την Σερβία.

Δεκάδες αστυνομικοί με εξάρτυση, καθώς και στρατιώτες, παράχθηκαν κατά μήκος διασυνοριακής σιδηροδρομικής γραμμής από όπου έχουν εισέλθει εδώ και μήνες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο ουγγρικό έδαφος.

Το μπλόκο ήλθε λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ στις 12:00 τα μεσάνυχτα η νέα αμφιλεγόμενη αντιμεταναστευτική νομοθεσία που προβλέπει τη σύλληψη όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ουγγαρία μέσω Σερβίας, και την κράτηση ή απέλαση αιτούντων άσυλο.

Η απροσδόκητη απόφαση της Γερμανίας να αποκαταστήσει τους συνοριακούς ελέγχους την Κυριακή προκάλεσε ντόμινο, αναγκάζοντας πολλές χώρες να επιβάλουν περιορισμούς και στα δικά τους σύνορα, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες κινούνται προς βορρά και προς δυσμάς σε όλη την Ευρώπη.

Η Σλοβακία επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία και την Ουγγαρία, η Αυστρία στέλνει αστυνομικούς στα σύνορά της για ενισχυμένους ελέγχους και η Ολλανδία ενισχύει επίσης άμεσα τις κινητές μονάδες ελέγχων στις περιοχές των συνόρων.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας αποφάσισε να αναπτύξει επιπλέον αστυνομικούς στα σύνορα με την Αυστρία, για να ελέγξουν την κατάσταση εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των προσφύγων και των μεταναστών που κινούνται προς βορρά, μεταδίδουν την ίδια στιγμή τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rai News 24, οι ιταλικές αρχές εντείνουν επίσης τους ελέγχους στους σιδηροδρομικούς συρμούς.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου