ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί σε βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα της Σομαλίας

πέντε-νεκροί-σε-βομβιστική-επίθεση-στ-32662

Βομβιστική επίθεση με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες με στόχο τα κεντρικά γραφεία της σομαλικής κυβέρνησης είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και να τραυματιστούν άλλοι επτά, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η σομαλική ισλαμιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Η Σεμπάμπ εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων, ξενοδοχείων και εστιατορίων στην πρωτεύουσα, από την οποία εκδιώχθηκε τον Αύγουστο του 2011 από δυνάμεις της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης, της AMISOM.

Η οργάνωση, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την ανώτερη ισχύ πυρός των 22.000 ανδρών της αποστολής, η οποία αναπτύχθηκε στη Σομαλία το 2007, μετακίνησε τις βάσεις της προς τον νότο.

«Είμαστε πίσω από την επίθεση στο αρχηγείο του κυβερνήτη», δήλωσε ο Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπος της Σεμπάμπ όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης.

Προχθές Σάββατο διαπράχθηκε μια ακόμη βομβιστική επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων ενώ άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι η σημερινή επίθεση διαπράχθηκε από έναν βομβιστή-καμικάζι, ο οποίος έριξε το όχημα που οδηγούσε, που ήταν παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, στην είσοδο των κεντρικών γραφείων της κυβέρνησης.

Διαφορετική εκδοχή έδωσε ο εκπρόσωπος του δημάρχου Αμπντιφατάχ Όμαρ, ο οποίος έκανε λόγο περί έκρηξης ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου.

«Μέχρι στιγμής έχουμε επιβεβαιώσει ότι πέντε άμαχοι είναι νεκροί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η έκρηξη, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μπορεί να έγινε με τη χρήση κάποιου μηχανισμού τηλεχειρισμού, κατέστρεψε τμήμα ενός φυλακίου.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Εκτέλεση πρώην εκπροσώπου της Σεμπαμπ

Νωρίτερα σήμερα, ένας άνδρας ο οποίος στο παρελθόν ήταν εκπρόσωπος της αλ Σεμπάμπ εκτελέστηκε διά τυφεκισμού από ένα απόσπασμα της σομαλικής αστυνομίας, μετά την καταδίκη του διότι είχε διατάξει τις δολοφονίες τουλάχιστον έξι δημοσιογράφων, σύμφωνα με τον Αμπντουλαχί Χάσαν, έναν Σομαλό δικαστικό.

Ο Χασάν Χανάφι, ο οποίος οργάνωνε συνεντεύξεις Τύπου για λογαριασμό της Σεμπάμπ όταν η οργάνωση ουσιαστικά έλεγχε το Μογκαντίσου, ομολόγησε ενώπιον του δικαστηρίου ότι είχε σκοτώσει ο ίδιος προσωπικά τον έναν δημοσιογράφο.

Ο Χανάφι, 30 ετών, ομολόγησε επίσης στη δίκη του ότι είχε ενταχθεί στη Σεμπάμπ το 2008, όταν ακόμη ήταν δημοσιογράφος και δούλευε σε σομαλικά ΜΜΕ. Συνελήφθη πέρυσι στη γειτονική Κένυα και απελάθηκε στη Σομαλία για να δικαστεί.

Πριν από λίγες ημέρες, δύο άνδρες που είχαν καταδικαστεί από στρατοδικείο για τη δολοφονία μιας δημοσιογράφου της κρατικής ραδιοφωνίας είχαν επίσης εκτελεστεί, σύμφωνα με δικαστικούς.

Από το 1992, συνολικά 59 εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχουν δολοφονηθεί στη Σομαλία, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου