ΔΙΕΘΝΗ

Φιλορώσοι αυτονομιστές κρατούν ομήρους επτά παρατηρητές του ΟΑΣΕ

φιλορώσοι-αυτονομιστές-κρατούν-ομήρ-323593

Ενοπλοι ρωσόφωνοι αυτονομιστές κατέλαβαν το απόγευμα ένα λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Σλαβιάνσκ, επίκεντρο της κλιμακούμενης έντασης στην ανατολική Ουκρανία. Οπως κατήγγειλε ο ηγέτης των αυτονομιστών, μεταξύ των επτά μελών της αποστολής που κρατούνται αιχμάλωτοι, βρίσκεται ένας «κατάσκοπος» της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου.

Η ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται οι επτά εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ και πέντε μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, κρατείται στο κτίριο της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (SBU) στη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ένοπλοι κατέλαβαν το λεωφορείο στις 11:40 (τοπική ώρα). Στο λεωφορείο επέβαιναν 13 επιβάτες, μεταξύ αυτών επτά εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, πέντε ουκρανοί στρατιώτες και ο οδηγός.
«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους. Αρνήθηκαν να απελευθερώσουν τους ομήρους λέγοντας ότι πρέπει να επικοινωνήσουν με τα αρμόδια όργανα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στη Σλαβιάνσκ δήλωσε ότι ένας «κατάσκοπος» της κυβέρνησης του Κιέβου είναι μεταξύ των μελών της αποστολής του ΟΑΣΕ. «Μου έγινε γνωστό ότι μεταξύ αυτών είναι ένας υπάλληλος του μυστικού στρατιωτικού προσωπικού του Κιέβου», δήλωσε ο Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης.

«Άνθρωποι που έρχονται εδώ ως παρατηρητές για την ευρωπαϊκή κοινότητα φέρνουν μαζί τους έναν πραγματικό κατάσκοπο, είναι ανάρμοστο», είπε στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» μετά «τη σύλληψη των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας Σουηδός, στην ανατολική Ουκρανία», ενώ ζήτησε «την άμεση απελευθέρωσή τους», όπως ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας είχε διευκρινίσει ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ αποτελείται από τρεις γερμανούς στρατιώτες, έναν γερμανό διερμηνέα και στρατιωτικούς παρατηρητές από την Τσεχία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Δανία.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου