ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ομράν, το παιδί -σύμβολο του πολέμου, ένα χρόνο μετά

ο-ομράν-το-παιδί-σύμβολο-του-πολέμου-έ-323065

Πριν από ένα χρόνο, το θέαμα του ματωμένου μικρού αγοριού μέσα στο ασθενοφόρο – λίγη ώρα μετά το βομβαρδισμό που κατέστρεψε το σπίτι του στο Χαλέπι της Συρίας- συγκλόνιζε την υφήλιο. Ο Ομράν, σοκαρισμένος, τρομαγμένος και αμίλητος σύμβολο-εικόνα ενός πολέμου χωρίς τέλος με θύματα κυρίως άμαχους, αποτύπωνε στο παιδικό του βλέμμα του 4χρονου όλη τη σύγχρονη φρίκη για το συριακό δράμα και το πένθος που θα σημαδεύει για πάντα αυτές τις παιδικές ζωές. Ο μόλις 10 ετών αδελφός του είχε σκοτωθεί, άγνωστο πού βρίσκονταν οι γονείς του.

Ένα χρόνο αργότερα ο Ομράν εξακολουθεί να ζει στο Χαλέπι, το οποίο έχει πλέον περάσει υπό κυβερνητικό έλεγχο, με την οικογένειά του και να παίζει με τα αγαπημένα του τουβλάκια. Το CNNi συνάντησε τον Ομράν και την οικογένειά του στο ανατολικό Χαλέπι, στο σπίτι που τους παραχώρησε η συριακή κυβέρνηση. ’Οταν τον ρώτησαν τι θυμάται από το παλιό είπε «είχε πέσει πάνω μας».

Ο πατέρας λέει ότι το παιδί του χρησιμοποιήθηκε ως «πολιτικό πιόνι». Το τελευταίο που ήθελε, λέει, ήταν να δει το γιο του να γίνεται “ρεπορτάζ” στα ΜΜΕ. Έτσι, του άλλαξε το όνομα και του ξύρισε το κεφάλι την περίοδο που οι αντάρτες έλεγχαν ακόμη τη γειτονιά τους στο Χαλέπι.

Το παιδί του πολέμου, με τις εικόνες παρόμοιων περιστατικών να διαδέχονται καταιγιστικά τις προηγούμενες, έχει σχεδόν ξεχαστεί. Στη νέα φωτογραφία, το ίδιο δεν είναι σοκαρισμένο ή τραυματισμένο, είναι απλώς ένα παιδί με ένα αχνό χαμόγελο, αλλά το σκηνικό πίσω του, τα ερείπια της πόλης του είναι ανατριχιαστικά ίδιο.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου