ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κόρμπιν τα γυρίζει για το δημοψήφισμα: «Όχι, δεν θα δώσω μάχη για το Brexit»

ο-κόρμπιν-τα-γυρίζει-για-το-δημοψήφισμ-322405

Υπέρ ή κατά του Brexit; Από την ημέρα της εκλογής του Τζέρεμι Κόρμπιν στο τιμόνι των βρετανών Εργατικών, κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι τελικά η θέση του κόμματος στο κρίσιμο δημοψήφισμα. Η απάντηση ήρθε από τα επίσημα χείλη του ίδιου του ηγέτη, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του, στο BBC. Το Εργατικό Κόμμα δεν θα κάνει εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, έστω και αν ο βρετανός πρωθυπουργός φέρει μία κακή συμφωνία, αποτέλεσμα μίας κακής διαπραγμάτευσης.

«Αυτό στο οποίο ήμουν αντίθετος, και εξακολουθώ να είμαι, είναι να περιφέρεται ο Ντέιβιντ Κάμερον την Ευρώπη και να παραδίδει τα δικαιώματα των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος και μία σειρά από άλλα ζητήματα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά», τόνισε ο «κόκκινος» Τζέρεμι.

Πιστός στο – πιο ανθρωποκεντρικό – «στυλ Κόρμπιν», ο νέος ηγέτης των Εργατικών υπογράμμισε ασφαλώς ότι θα ήθελε να δει την Ευρώπη να υιοθετεί μία πιο κοινωνική ατζέντα, παρά να μεταμορφώνεται σε παράδεισο της ελεύθερης αγοράς. Εξέφρασε όμως και την πεποίθηση ότι για το «κοινωνικό πρόσωπο» της ΕΕ, οι Εργατικοί θα δουλέψουν άριστα με τα συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης με τις κοινωνικές ομάδες εντός και εκτός βρετανικών συνόρων.

Στην πρώτη του συνέντευξη ως ηγέτης των Εργατικών, ο Κόρμπιν επέλεξε να φωτίσει και μερικά ακόμη ζητήματα για τα οποία πολλά έχουν ειπωθεί τις τελευταίες μέρες. Παρά την περίφημη «εμμονή» του, για παράδειγμα, στη «συζήτηση και την πειθώ», ο Κόρμπιν κατέστησε παραπάνω από σαφές ότι στο τέλος εκείνος είναι που θα έχει τον τελευταίο λόγο σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις.

Οσο για τον σάλο που προκάλεσε η «σιωπή» του στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου (God save the Queen) στην τελετή μνήμης για την 75η επέτειο των βομβαρδισμών από την αεροπορία της ναζιστικής Γερμανίας εναντίον της Βρετανίας, ο Κόρμπιν παραδέχθηκε ότι ήταν όντως «πολύ περίεργο».

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι προτίθεται να κάνει πίσω σε άλλες πιθανές παρόμοιου τύπου συγκρούσεις στο μέλλον: Θα ορκιστεί στη Βίβλο και θα υποκλιθεί στη βασίλισσα στην τελετή ενθρόνισης στο Privy Council; Για την ώρα αρνείται να απαντήσει. Ίσως μέχρι τότε καταφέρει να μηχανευτεί πώς θα μπορούσε να δώσει έναν πιο προσωπικό τόνο σε μία πολύ τυπική διαδικασία – όπως κατάφερε να κάνει και με την Ώρα του Πρωθυπουργού, την Τετάρτη, στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Σε μία – κατά γενική ομολογία επιτυχημένη – προσπάθεια να κάνει πιο ενδιαφέρων έναν μάλλον παρωχημένο θεσμό, ο Κόρμπιν παραχώρησε το βήμα στους πολίτες. Αντί δηλαδή να απευθύνει στον βρετανό πρωθυπουργό τα δικά του ερωτήματα, επέλεξε μερικά από τα χιλιάδες των πολιτών: για τις φοροαπαλλαγές, τη στέγαση, την ψυχική υγεία.

Η επιλογή του τού χάρισε αναμφίβολα ένα πλεονέκτημα στη βρετανική πολιτική σκηνή. Και ο Κάμερον όμως δεν έδειξε να δυσφορεί, έστω και αν ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των πολιτών. Απεναντίας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη νέα, αντισυμβατική μέθοδο που εισήγαγε ο πολιτικός του αντίπαλος, τη χαρακτήρισε «διαφορετική μεν, πλην όμως πιο πολιτισμένη».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου