ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία θα κάνει «ακριβό λάθος» εάν δεν υποχωρήσει, προειδοποιούν οι ΗΠΑ

η-ρωσία-θα-κάνει-ακριβό-λάθος-εάν-δεν-322351

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους κατηγορούν εκ νέου τη Ρωσία οι ΗΠΑ για κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, προειδοποιώντας με άμεσες νέες κυρώσεις εάν δεν γίνουν κινήσεις αποκλιμάκωσης -ενώ τα ρωσικά στρατεύματα ξεκινούν νέες ασκήσεις μετά την ουκρανική επέμβαση κατά των φιλορώσων καταληψιών.

«Η Ρωσία κάνει προπαγάνδα και αποσταθεροποιεί επικίνδυνα την περιοχή» λένε οι ΗΠΑ. Επικοινωνία με ευρωπαίους ηγέτες θα έχει ο Ομπάμα επιδιώκοντας συντονισμό για τη λήψη νέων μέτρων σε βάρος της Μόσχας.

Τα ρωσικά στρατεύματα πέραν της ουκρανικής μεθορίου, που έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, ξεκινούν νέα άσκηση στον απόηχο της ουκρανικής επιχείρησης. Η κίνηση της Μόσχας έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για πιθανή εμπλοκή και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το Κίεβο -που ζητά εξηγήσεις- και τη Δύση.

Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα πύρινους τόνους, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι κατηγόρησε ανοικτά τη Μόσχα πως χρησιμοποιεί «προπαγάνδα» για να καλύψει την «αποσταθεροποίηση» που επιδιώκει στην ανατολική Ουκρανία.

Λέγοντας πως η Ρωσία έχει αρνηθεί να κάνει «οποιοδήποτε σαφές βήμα» για την υλοποίηση της συμφωνίας της, προειδοποίησε τη Μόσχα πως «το περιθώριο για να αλλάξει την πορεία της στενεύει» και δήλωσε ότι περισσότερες κυρώσεις είναι πιθανό να επιβληθούν. Αν συνεχίσει με αυτή την πορεία, είπε ο Κέρι, «δεν θα είναι απλά ένα μεγάλο λάθος, αλλά ένα ακριβό λάθος».

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ο Μπαράκ Ομπάμα -που περιοδεύει στην ανατολική Ασία- πρόκειται την Παρασκευή να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον βρετανό πρωθυπουργό, το γάλλο πρόεδρο, τη γερμανίδα καγκελάριο και τον ιταλό πρωθυπουργό για να συζητήσει το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να κινηθεί σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές χώρες στην επιβολή μέτρων -οι μέχρι τώρα κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ ήταν σχεδόν πανομοιότυπες. Ορισμένες ωστόσο χώρες της ΕΕ -πρώτες εκ των οποίων η Γερμανία και η Ιταλία- διστάζουν να προχωρήσουν σε πιο άμεσα μέτρα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου