ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ρεκόρ κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

γερμανία-ρεκόρ-κρουσμάτων-ανά-100-000-κατοί-322139

Αριθμός ρεκόρ κρουσμάτων covid-19 ανά 100.000 κατοίκους καταγράφηκε τις προηγούμενες επτά ημερες στη Γερμανία, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται σε 201,1.

Το προηγούμενο ρεκόρ, 197,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, καταγράφηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2020.

Αν και πολλοί περισσότεροι Γερμανοί έχουν πλέον ανοσοποιηθεί κατά της covid-19, το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει στάσιμο κάτω από το 70%, με τις αρχές να ζητούν τις τελευταίες ημέρες από τους πολίτες να κινητοποιηθούν.

«Τους επόμενους μήνες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να μολυνθούν οι ανεμβολίαστοι», είχε τονίσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ρομπερτ Κοχ (RKI) Λόταρ Βίλερ.

Στο κρατίδιο της Σαξονίας, όπου τις προηγούμενες επτά ημέρες καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 491,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, από σήμερα ισχύουν νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.

Πλέον στο εσωτερικό των εστιατορίων του κρατιδίου θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε όσους έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19 ή σε όσους έχουν αναρρώσει από τη νόσο. Το ίδιο θα ισχύει και για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους.

Από τα νέα αυτά μέτρα, τα πιο περιοριστικά που ισχύουν στη Γερμανία, θα εξαιρούνται μόνο τα παιδιά και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης

Στο μεταξύ, σήμερα η εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι τα τρία γερμανικά κόμματα που συμμετέχουν στις συνομιλίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας θα παρουσιάσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της covid-19 στη χώρα.

«Σήμερα θα παρουσιάσουμε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την προσήκουσα και αποφασιστική αντιμετώπιση του κορονοϊού», δήλωσε ο Ντιρκ Βίζε αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Το σχέδιο, βάσει του οποίου θα επανέλθει ο δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος για covid-19, προέρχεται από το SPD, τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), τα τρία κόμματα που μαζί έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, και θα συζητηθεί μέσα στην εβδομάδα στη Μπούντεσταγκ.

Στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ προτού λήξει, στις 25 Νοεμβρίου, η υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη Γερμανία.

Η Μπούντεσταγκ είναι προγραμματισμένο να εξετάσει το θέμα στις 11 και τις 18 Νοεμβρίου.

Οι Πράσινοι και το FDP πιέζουν για την επαναφορά των δωρεάν τεστ, τα οποία καταργήθηκαν προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους Γερμανούς να εμβολιαστούν κατά της covid-19, όμως τώρα όσοι αρνούνται να ανοσοποιηθούν δεν φαίνεται να αλλάζουν γνώμη.

Οι γιατροί στηρίζουν της εκκλήσεις να μειωθεί το κόστος των διαγνωστικών τεστ ή ακόμη και αυτά να δίνονται δωρεάν. Εξηγούν ότι με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η εξάπλωση το ιού, ενώ παράλληλα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης.

«Τα δωρεάν τεστ μπορεί να αποδειχθούν ένα σημαντικό εργαλείο, κυρίως το φθινόπωρο», δήλωσε η εκπρόσωπος για θέματα υγείας του FDP Κριστίνα Άσενμπεργκ- Ντούγκνους.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ζήτησε να εναρμονιστούν περισσότεροι οι στρατηγικές των κρατιδίων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας προκειμένου να αποφεύγεται η σύγχυση των πολιτών.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD ο Ζέντερ ζήτησε περισσότερα υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού, πιο αποφασιστική προσφορά των επαναληπτικών δόσεων των εμβολίων και πιθανόν την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της covid-19 σε κάποια επαγγέλματα.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου